Αυτή η απροσδόκητη αναζωπύρωση της άγριας ζωής πυροδοτεί την περιέργεια σχετικά με την προσαρμογή των κάποτε εξημερωμένων ζώων σε δύσκολες συνθήκες.
Για αρκετά συνεχόμενα χρόνια, οι επιστήμονες του Chornobyl Radiation and Ecological Biosphere Reserve παρατηρούν ένα παράξενο φαινόμενο: ένα κοπάδι άγριων αγελάδων που ζουν την άγρια ζωή τους στη ζώνη αποκλεισμού και νιώθουν υπέροχα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
Οι αγελάδες κρατήθηκαν από άτομα που έμειναν στη ζώνη αποκλεισμού μετά την εκκένωση το 1986 και ζούσαν στην πόλη Chornobyl και στο χωριό Lubyanka (υπήρχαν 7 αγελάδες στο χωριό). Όταν οι ιδιοκτήτες τους πέθανε το 2016, το κοπάδι άρχισε να ζει ελεύθερα.
Οι άγριες αγελάδες χρησιμοποιούν συχνά εγκαταλελειμμένα κτίρια για προστασία από τον άνεμο και τις βροχοπτώσεις. Τα ζώα είναι σε καλή κατάσταση, αφού δεν υπάρχουν προβλήματα με τις ζωοτροφές για αυτά. Το χειμώνα, όταν χιονίζει, σκάβουν στα ξερά χόρτα με τις οπλές τους.
Το νέο κοπάδι αποτελείται από 12 ζώα, συμπεριλαμβανομένων δύο μόσχων που γεννήθηκαν φέτος, αρκετοί ταύροι και μερικά μη ευνουχισμένα θηλυκά. Οι νεαροί ταύροι δείχνουν περιέργεια για τους ανθρώπους, ενώ το κύριο κοπάδι παραμένει προσεκτικό και αποφεύγει την επαφή. Αυτό το κοπάδι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς τα οικόσιτα ζώα μπορούν να προσαρμοστούν στη φύση χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Αν και ο πληθυσμός των ζώων παραμένει ανησυχητικά χαμηλός, υπό ευνοϊκές συνθήκες θα μπορούσε να ανακάμψει στον προπολεμικό αριθμό των 20 ατόμων μέσα σε τρία χρόνια. Φέτος αναμένονται πέντε μόσχοι, αν και η επιβίωσή τους θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Με ευρύτατη πλειοψηφία εκλέχθηκε Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
- Αυξήθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers το 2025 – Άγγιξαν τα 80 δισ. ευρώ
- Η πρόταση Έλληνα πολιτικού που ίσως φέρνει πιο κοντά τον Ευρωστρατό
- «Ταξιδάκι» Ζελένσκι στο Λονδίνο για… περισσότερα όπλα και πολιτική στήριξη
- Παρέμβαση Ρωσίας κατά ΗΠΑ και Ισραήλ σε σχέση με τους νεκρούς ηγέτες του Ιράν
- Πώς να αφαιρέσετε τον λεκέ λαδιού από το τζιν σας
- Νεκρός ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν, ανακοίνωσε το Ισραήλ
- Η Αυστρία μειώνει τον φόρο στη βενζίνη λόγω του πολέμου στο Ιράν
- «Κάψου, Βάαλ, κάψου» – Έγινε τυχαία αυτή η ανάρτηση;
- Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό πυλώνα – Κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης









