«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποσυρθούν (από την περιφέρεια) καθώς είναι κύριο συμφέρον τους», είπε χθες Δευτέρα στον Τύπο ο Ουέλιγκτον Κου, ο υπουργός Άμυνας. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν σήμερα, μετά την παρέλευση εμπάργκο το οποίο όρισε ο ίδιος.
Η υπεράσπιση της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού είναι «χωρίς καμιά αμφιβολία εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, από οικονομική άποψη, από γεωπολιτική άποψη και από την άποψη της στρατιωτικής ασφάλειας», συνέχισε δηλώνοντας «πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν» την περιοχή.
Αντιμέτωπη με αυξανόμενη στρατιωτική πίεση του Πεκίνου, που δεν έχει αποκλείσει ποτέ το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να πάρει τον έλεγχο της νήσου, η Ταϊπέι παραδοσιακά βασίζεται στην Ουάσιγκτον—παρότι επισήμως οι δυο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις— για την άμυνά της.
Όμως η αναστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και οι επανειλημμένες επικρίσεις του κ. Τραμπ για την κυριαρχία της Ταϊβάν στη βιομηχανία των ημιαγωγών αιχμής εγείρουν φόβους περί αμερικανικής απεμπλοκής.
Για τον κ. Κου πάντως, η Ταϊβάν είναι κρίσιμος κρίκος της αλυσίδας νήσων-συμμάχων των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας.
«Αν πέσει η Ταϊβάν, αν την πάρει το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα, σε ποια κατάσταση θα βρεθεί η Ιαπωνία; Σε ποια κατάσταση θα βρεθούν οι Φιλιππίνες;» έθεσε το ρητορικό ερώτημα.
Ο κ. Κου, η κυβέρνηση του οποίου έχει αναλάβει τη δέσμευση να αυξήσει περαιτέρω τις στρατιωτικές της δυνατότητες, κατά τις επιθυμίες των ΗΠΑ, σημείωσε εξάλλου πως βρίσκεται σε στενή επαφή με την Ουάσιγκτον ενόψει νέων παραδόσεων οπλικών συστημάτων.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δένδιας για μεταναστευτικό: «Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους για να καλύψουν το πληθυσμιακό κενό στην Ευρώπη»
- Μήνυμα στο Κρεμλίνο για τις εξελίξεις στην Ευρώπη
- Συνεχή μπλακ άουτ στο ρωσικό Belgorod μετά από πλήγματα των Ουκρανών, vid
- Στην Πάτρα μέχρι αύριο, Κυριακή οι προσομοιωτές F-16 και F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας
- ΗΠΑ: Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ξεπέρασε τις 50.000 μονάδες
- Ιταλία: Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών κοντά στο ολυμπιακό χωριό
- Κασσελάκης: Εμπνεόμαστε από τον Ομπάμα, από τη μεγάλη οικογένεια των δημοκρατικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο
- Η εποχή των «Σκοτεινών Εργοστασίων» ξεκινά: Τι έρχεται σαν «καταιγίδα» από την Κίνα, vid
- ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους
- Θερμές πηγές στις Άλπεις της Ιαπωνίας: Εκεί που οι “χιονοπίθηκοι” κάνουν μπάνιο μαζί με τους ανθρώπους, vid









