Ακάθεκτη συνεχίζει η κυβέρνηση της Δανίας στο να αναβαθμίζει μαζικά τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3 τοις εκατό του ΑΕΠ. Τα επόμενα δύο χρόνια, η Δανία θα επενδύσει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια κορώνες, ή περίπου 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ, στην άμυνα, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, την οποία επικαλείται το RT DE. Οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν από 2,4 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2024 σε 3 τοις εκατό.
Τα νέα μέτρα έρχονται καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ τους και έτσι να επενδύσουν περισσότερα στην άμυνα της ηπείρου.
Επιπλέον, ανησυχία προκάλεσε η διμερής συνάντηση υψηλόβαθμων διπλωματών από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ριάντ την Τρίτη. Η Δανία έχει εκφράσει φόβους ότι μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, εάν θεωρεί τη στρατιωτική συμμαχία αποδυναμωμένη ή διχασμένη.
Μιλώντας μετά την έκτακτη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Παρίσι τη Δευτέρα, η Φρέντερικσεν είπε ότι η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία «ίσως ακούγεται καλύτερη από ό,τι είναι πράγματι» και ότι θα μπορούσε να βάλει την Ευρώπη «σε μια ακόμη πιο επικίνδυνη κατάσταση».
Για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε: «Δεν ξέρουμε τι σχεδιάζει, αλλά ξέρουμε ότι αυτός και η Ρωσία επανεξοπλίζονται».
Στην τελευταία έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών της Δανίας (DDIS) προειδοποιεί ότι η Ρωσία μπορεί να είναι έτοιμη για έναν πλήρη πόλεμο εναντίον της Ευρώπης εντός πέντε ετών, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό μέσο.
Οι Δανοί δεν λένε να παρατήσουν την πολιτική των εντάσεων, σχολιάζουν κύκλοι στην Μόσχα.
photo αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-AFP POOL
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία ΕΕ – Mercosur: Ο Μητσοτάκης είναι το ίδιο «πρόσωπο» με την φον ντερ Λάιεν
- Βίντεο – σοκ: Μωρό στη Ρωσία πέφτει από ύψος 30 μέτρων – Νοσοκόμες το έσωσαν με ένα παλτό!
- Επίθεση στο Ιράν: Σειρήνες στο Μπαχρέιν, όπου σταθμεύει ο 5ος αμερικανικός στόλος
- Στα χαμένα ο Τζο Μπάιντεν! Δείτε τι έκανε με το κινητό τηλέφωνο άγνωστης, vid
- Εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ, vid
- Κυρ. Μητσοτάκης για Τέμπη: “Θυμόμαστε και διδασκόμαστε – Τιμούμε και δρούμε”
- Μουντιάλ 2026: Ειδική αποστολή της FIFA στο Μεξικό για την ασφάλεια ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου
- Έτοιμος να… αναλάβει την ηγεσία του Ιράν δηλώνει ο γιος του τελευταίου σάχη
- Άδειασε ξανά από αεροπλάνα η Μ. Ανατολή, vid
- Το viral βίντεο με τους κροκόδειλους και την φύλακα…έκανε όλο το ίντερνετ να αναρωτιέται!
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΑΔΕΔΥ
ΚΗΦΙΣΟΣ
ΝΕΟΙ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΝΦΙΑ
ΒΡΟΧΕΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΜΜΜ
ΓΙΟΡΤΗ
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ









