Οι αρχές προστασίας του περιβάλλοντος άρχισαν σήμερα να κάνουν ευθανασία σε 90 δελφίνια που εξόκειλαν σε ακτή της Τασμανίας, στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν σήμερα οι ίδιες μετά την αποτυχία των προσπαθειών τους να επιστρέψουν στο νερό.
Συνολικά 157 δελφίνια εξόκειλαν σε διάστημα 48 ωρών κοντά στο Άρθουρ Ρίβερ, μια περιοχή με λίγους κατοίκους στη βορειοδυτική Τασμανία, το νησί που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αυστραλία.
Σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Περιβάλλοντος, φαίνεται πως πρόκειται για κοπάδι από ψευδόρκες, ένα είδος μεγαλόσωμου δελφινιού. Μόνον 90 από αυτές ήταν ακόμη ζωντανές σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Σε φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, δεκάδες δελφίνια μαύρου χρώματος φαίνονται να κείτονται στην άμμο κατά μήκος παραλίας κατά την άμπωτη.
Ύστερα από κτηνιατρική πραγματογνωμοσύνη, «πήραμε την απόφαση να κάνουμε ευθανασία στα ζώα», δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπεύθυνη προστασίας της άγριας ζωής Σέλεϊ Γκράχαμ. «Αυτό θα είναι μάλλον το σχέδιο δράσης για τα 90» κήτη, πρόσθεσε.
Οι προσπάθειες να επιστρέψουν στο νερό τα δελφίνια, βάρους ενδεχομένως και άνω του τόνου το καθένα, απέτυχαν, σημείωσε παράλληλα ο βιολόγος Κρις Κάρλιον.
«Πρόκειται μάλλον για το πιο δύσκολο μέρος που έχω δει σε 16 χρόνια εμπειρίας στον τομέα αυτόν στην Τασμανία. Είναι εξαιρετικά απομονωμένο, είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε καλύτερο σήμερα το πρωί, αλλά εξαντλήσαμε τις επιλογές για επιτυχή επαναφορά τους στο νερό», εξήγησε ο ίδιος.
«Η ευθανασία ενός ζώου αυτού του μεγέθους, δεν είναι εύκολο έργο», παραδέχθηκε ακόμη.
Νωρίτερα, το τοπικό υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ήδη αναφερθεί στις «συνθήκες του ωκεανού και στη δυσκολία να μεταφερθεί εξειδικευμένος εξοπλισμός στο απομακρυσμένο αυτό μέρος».
Ολοένα και συχνότερα εντοπίζονται κήτη που εξόκειλαν μαζικά σε κάποια ακτή στον κόσμο. Το φαινόμενο αυτό, τα αίτια του οποίου δεν έχουν εξηγηθεί επιστημονικά μέχρι σήμερα, θα μπορούσε ενδεχομένως να συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Στην Αυστραλία, δεκάδες μαυροδέλφινα είχαν εξοκείλει σε ακτή στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας τον περσινό Απρίλιο.
Σύμφωνα με τον Μπρέντον Κλαρκ, τοπικό υπεύθυνο της προστασίας της άγριας ζωής, τα κήτη αυτά είναι τα πρώτα που εξόκειλαν σε αυτό το τμήμα της Τασμανίας εδώ και περίπου 50 χρόνια.
Οι ψευδόρκες μπορούν να φτάσουν έως και τα έξι μέτρα μήκος. Όπως και άλλα δελφινοειδή, οι ψευδόρκες σχηματίζουν συχνά κοπάδια 50 κητών ή περισσότερων.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μετά την Γάζα, ο Τραμπ θεωρεί πως ο Ερντογάν θα μπορούσε να παίξει ρόλο και για την Ουκρανία
- Κλειστή από σήμερα με έκτακτη ανακοίνωση η Διώρυγα της Κορίνθου
- «Ειρήνη», το ΒΙΝΤΕΟ που ανήρτησε ο Μητσοτάκης από την Αίγυπτο
- Σαν σήμερα 14 Οκτωβρίου: Ποια τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
- Ο Τραμπ επιβεβαιώνει ότι θα υποδεχθεί τον Ζελένσκι την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο
- «Ειρήνη 2025»! Όλοι περιμένουν την συνέχεια μετά τα όσα συνέβησαν με πρωταγωνιστή τον Τραμπ
- 24ωρη απεργία σήμερα: Τι θα γίνει με τα ΜΜΜ, τα πλοία και τα ΜΜΕ
- Γερμανικό συγκρότημα “υμνεί” το ελληνικό σουβλάκι σε viral βίντεο στο tiktok
- Η Κάι με τους εκατομμ. ακολούθους δείχνει μια μέρα με τον παππού της Ντόναλντ Τραμπ, vid
- Τεράστιο «καρφί» Τραμπ ενώπιον των δυτικών “ηγετών”: «Κάποιους από εσάς δεν τους συμπαθώ», vid