Παπαζάχος: Δυστυχώς η Σαντορίνη πρέπει να προετοιμαστεί, οι επόμενες εβδομάδες, θα είναι δύσκολες

Στο Mega και την εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» μίλησε το πρωί της Κυριακής ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ και εκπρόσωπος επιτροπών σεισμών - ηφαιστειακής δραστηριότητας Κώστας Παπαζάχος.

Για την πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού στη Σαντορίνη αλλά και για τα περί «ξυπνήματος» του ηφαιστείου απάντησε τα εξής:

«Η σεισμική δραστηριότητα αυτές τις μέρες έχει μειωθεί αλλά δεν έχει μειωθεί σε τέτοια επίπεδα που να λέμε ότι είναι ασήμαντη και άρα μπορούμε να την αγνοήσουμε.

Δυστυχώς, η Σαντορίνη θα πρέπει να προετοιμαστεί ότι οι επόμενες εβδομάδες, θα είναι δυσκολες. Οι σεισμικές ακολουθίες μπορούν να κρατήσουν για εβδομάδες και σε μερικές περιπτώσεις για μήνες. Αυτό δεν ξέρουμε. Πάντως όταν θα σταματήσουν, θα το καταλάβουν όλοι.

Αυτή τη στιγμή το ηφαίστειο έχει μια τελείως ανεξάρτητη αργή παραμόρφωση που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2024, για την οποία είχε βγει μια ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία μετά από δική μας εισήγηση. Έχει μια πολύ μικρή σεισμική δραστηριότητα, πολύ διαφορετική από τους σεισμούς που δεν την καταλαβαίνει ο κόσμος.

Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή με ξεχωριστά μηχανήματα. Θα εξελιχθεί αργά μέσα στους επόμενους μήνες και έχει υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να σβήσει και αυτό. Άρα ας μην μπερδεύουμε στο μυαλό μας ότι συνδέονται.

Όπως και οι τρεις εκρήξεις που έγιναν στον 20ο αιώνα σε ανθρώπους που δεν είχαν σεισμογράφους και πολιτική προστασία, έτσι και τώρα αν γίνει έκρηξη του ηφαιστείου δεν θα υπάρξουν θύματα και ούτε επιπτώσεις. Ας μην βάζουμε μυαλό μας Χολιγουντιανά σενάρια».

φωτο:eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί