Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο στη Νότια Αφρική οι αρχές “κατάσχουν” γη, μετά την επικύρωση νόμου περί απαλλοτριώσεων.
“Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση δεν έχει κατασχέσει γη”, διαβεβαίωσε ο Ραμαφόζα σε ανακοίνωσή του.
“Η Νότια Αφρική προχωρά σε κατασχέσεις γαιών και συμπεριφέρεται ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ σε ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων”, υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μέσω Truth Social. “Θα διακόψω κάθε μελλοντική χρηματοδότηση προοριζόμενη για τη Νότια Αφρική μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρης έρευνα για αυτή την κατάσταση!”, πρόσθεσε.
Το ζήτημα της γης διχάζει τη Νότια Αφρική.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής προώθησε στα τέλη Ιανουαρίου νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να αποφασίζει απαλλοτριώσεις χωρίς καμιά αποζημίωση.
Η Πρετόρια επιχειρηματολογεί πως ο νόμος δεν επιτρέπει στις αρχές να προχωρούν σε απαλλοτριώσεις γαιών αυθαίρετα και ότι αρχικά θα πρέπει να προσπαθήσουν να κλείσουν συμφωνία με τον εκάστοτε γαιοκτήμονα.
“Ο νόμος για τις απαλλοτριώσεις που υιοθετήθηκε πρόσφατα δεν είναι εργαλείο κατασχέσεων”, διαβεβαίωσε σήμερα ο Ραμαφόζα. “πρόκειται για μια νόμιμη διαδικασία που εγγυάται την πρόσβαση σε γη με δίκαιο και ίσο τρόπο, σύμφωνα με το Σύνταγμα”, τόνισε.
“Ανυπομονούμε να συζητήσουμε με την κυβέρνηση Τραμπ για την πολιτική μας για την αγροτική μεταρρύθμιση και άλλα ζητήματα”, πρόσθεσε ο ίδιος, ελπίζοντας ότι μετά από συζήτηση οι δύο χώρες “θα κατανοήσουν καλύτερα η μία την άλλη”.
Ορισμένοι από τους επικριτές του νόμου λένε πως φοβούνται ότι θα προκύψει στη Νότια Αφρική μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε στη γειτονική Ζιμπάμπουε μετά την ανεξαρτησία της. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, περίπου 4.000 από τους 4.500 μεγάλους λευκούς γαιοκτήμονες εκδιώχτηκαν με στρατιωτικά μέσα από τις εκτάσεις τους προς όφελος μαύρων γεωργών κατά διαταγή της κυβέρνησης του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Η πρωτοβουλία είχε στόχο να διορθωθούν ανισότητες που κληρονόμησε η χώρα από την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας. Όμως στην πράξη, τα απαλλοτριωμένα εδάφη δόθηκαν σε ανθρώπους του καθεστώτος, χωρίς εξοπλισμό, ούτε την απαραίτητη εξειδίκευση, προκαλώντας κατάρρευση της παραγωγής. Η μεταρρύθμιση κατέληξε να βυθίσει την οικονομία της Ζιμπάμπουε σε κρίση.
Σε ό,τι αφορά την απειλή της αναστολής της αμερικανικής βοήθειας ο Ραμαφόζα διευκρίνισε ότι εκτός από τη βοήθεια που λαμβάνει η Πρετόρια από το αμερικανικό πρόγραμμα Pepfar για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, “οι ΗΠΑ δεν παρέχουν άλλη σημαντική χρηματοδότηση στη Νότια Αφρική”.
“Οι ΗΠΑ παραμένουν ένας στρατηγικής σημασίας πολιτικός και εμπορικός εταίρους της Νότιας Αφρικής”, υπογράμμισε.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: EPA -EPA POOL)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τυχαίο και αυτό; Συνεχείς οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους αγρότες στην Ευρώπη
- Άφωνοι οι παλαιοντολόγοι στην Ιταλία: Βρήκαν χιλιάδες αποτυπώματα δεινοσαύρων σε βράχους των Άλπεων
- Επιστολές για αιχμαλώτους πολέμου αντάλλαξαν η ρωσική και η ουκρανική πλευρά
- Απίστευτες εικόνες με μαλλιοτραβήγματα βουλευτών στο Μεξικό, vid
- Η Ουγγαρία υπέγραψε συμβόλαιο με τις ΗΠΑ για παράδοση 400 εκ. κυβικών μέτρων LNG ετησίως
- Μόσχα: Μυστηριώδης θάνατος αντιπροσώπου σερβικής εταιρίας εμπορίας όπλων
- Eurovision: Οι φετινοί οικοδεσπότες λένε ότι δεν θα καλύψουν τυχόν αποδοκιμασίες στο τραγούδι του Ισραήλ
- Ακούστηκε στη Βουλή: «Ζούμε στην εποχή των τεράτων – Είναι ο πρώτος πολεμικός προϋπολογισμός»
- Η στιγμή που drone πέφτει πάνω σε πολυώροφο κτίριο στην Οδησσό, vid
- Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας η ανεργία στις ΗΠΑ
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΜΕΤΡΟ
ΔΗΜΟΣΙΟ









