H Τουρκία είναι έτοιμη να υποδεχθεί «ορισμένους» Παλαιστίνιους που έχει απελευθερώσει το Ισραήλ, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων της πρώτης φάσης της συμφωνίας εκεχειρίας, συνολικά 33 Ισραηλινοί όμηροι, εκ των οποίων οκτώ είναι νεκροί, αναμένεται να παραδοθούν στο Ισραήλ έναντι περίπου 1900 Παλαιστινίων κρατουμένων.
Ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση χθες από τη Χαμάς τριών Ισραηλινών ομήρων, που είχαν απαχθεί κατά την πολύνεκρη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023, το Ισραήλ αποφυλάκισε 182 Παλαιστινίους και έναν Αιγύπτιο, σύμφωνα με το Palestinian Prisoners Club: 150 μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Λωρίδα της Γάζας, 25 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και οκτώ, εκ των οποίων ένας Αιγύπτιος, απελάθηκαν στην Αίγυπτο.
«Ο πρόεδρός μας δήλωσε πως είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε ορισμένους Παλαιστίνιους που απελευθερώθηκαν μαζί με άλλες χώρες προκειμένου να στηρίξουμε τη συμφωνία. Η Τουρκία, μαζί με άλλες χώρες, θα κάνει αυτό που της αναλογεί σε αυτό προκειμένου η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να μπορέσει να παραμείνει σε ισχύ», είπε ο Φιντάν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού στην Ντόχα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι.
Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν κυρίως για «τις εξελίξεις στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και τη Συρία», είπε ο αλ-Θάνι.
«Υπογραμμίζουμε τη σημασία για όλα τα μέρη της τήρησης του συνόλου των όρων της συμφωνίας και της έναρξης της δεύτερης φάσης» της συμφωνίας εκεχειρίας που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Κατάρ, επισήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Κατάρ.
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι οι διαπραγματεύσεις για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της δεύτερης φάσης της συμφωνίας εκεχειρίας, που στοχεύει στην απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων και το οριστικό τέλος του πολέμου, θα ξεκινήσουν αύριο στην Ουάσιγκτον.
«Ξεκινήσαμε ήδη συνομιλίες με τα μέρη προκειμένου να καθορίσουμε την ημερήσια διάταξη», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ.
Σχετικά με τη Συρία, δήλωσε πως οι δύο αξιωματούχοι «υπογράμμισαν τη σημασία να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία».
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Eurobasket: Βαριά ήττα με 68-94 για την Εθνική στον ημιτελικό με την Τουρκία
- Η Κίνα καταδίκασε τον διάπλου αμερικανικού και βρετανικού πολεμικού πλοίου του Στενού της Ταϊβάν
- Εργατικό ατύχημα στη Θεσσαλονίκη: Τραυματίστηκε σοβαρά 49χρονος που έπεσε από τα 8 μέτρα στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου
- Έκανε «3.000 αιτήσεις» για δουλειά χωρίς επιτυχία και αγανάκτησε – Δείτε το viral video στο Tik Tok
- Θεσσαλονίκη: Νέα επιχείρηση καθαρισμού της Ν. Παραλίας από τις μουντζούρες- «Ο δημόσιος χώρος είναι το μεγάλο σπίτι μας»
- Οι αιωνόβιοι σπάνε ρεκόρ στην Ιαπωνία – Έφτασαν σχεδόν τους 100.000, ενώ ο πληθυσμός μειώνεται
- Γεωπολιτικές αναταράξεις: Νέα ευκαιρία για την Ρωσία σε περιοχή επιρροής ΗΠΑ και Βρετανίας!
- Eurobasket: Ο Ευτύχης Μπλέτσας δίνει τον παλμό των Ελλήνων στη Λετονία – “Σήκωσε το…”, vid
- Το Ισραήλ απορρίπτει το ψήφισμα του ΟΗΕ για λύση δύο κρατών στο παλαιστινιακό – “Η ΓΣ είναι ένα πολιτικό τσίρκο”
- Νέο σύστημα ψηφοφορίας για τις εκλογές στην Ελλάδα πρότεινε αρχηγός κόμματος
Κύρια Θέματα

















