Η επιχείρηση «Αστραπή του Κατατούμπο» ξεκίνησε, στο πλαίσιο της «λαϊκής, στρατιωτικής και αστυνομικής άσκησης Μπολιβαριανή Ασπίδα 2025, κατά μήκος των συνόρων της αδελφής Κολομβίας, σε συντονισμό με την κυβέρνηση του προέδρου Γκουστάβο Πέτρο», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο Λόπες, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση, που μεταδίδει πλάνα με στρατιώτες στη ζώνη αυτή, ότι «ο στόχος είναι να αποτρέψουμε την είσοδο των ένοπλων ομάδων στο έδαφος» της Βενεζουέλας. Αναφερόμενος στις μάχες στην Κολομβία, έκανε λόγο για μια «σύγκρουση μεταξύ των ένοπλων οργανώσεων για τον έλεγχο των διαδρόμων διακίνησης ναρκωτικών».
Από τις συγκρούσεις στην κολομβιανή πλευρά του Κατατούμπο, στα μέσα Ιανουαρίου, σκοτώθηκαν 54 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 11 και άλλοι 12 αγνοούνται, σύμφωνα με τις αρχές της Κολομβίας που αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών, αφού αρχικά μιλούσαν για 80 θύματα.
Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) έβαλε στο στόχαστρό του αποσχισθέντες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), μιας αντίπαλης, ένοπλης ομάδα που δεν έχει υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία του 2016. Περίπου 48.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανέπτυξε περισσότερους από 10.000 στρατιώτες και αστυνομικούς σε αυτήν την περιοχή όπου καλλιεργείται κόκα.
Η κρίση αυτή είναι η χειρότερη που αντιμετωπίζει η Κολομβία εδώ και μια δεκαετία και εξανεμίζει τις ελπίδες της κυβέρνησης του Γκουστάβο Πέτρο να αφοπλίσει τον ELN, με τον οποίο ξεκίνησε ειρηνευτικές συνομιλίες το 2022.
Στη Βενεζουέλα, η περιοχή του Κατατούμπο είναι τουριστική ατραξιόν και προσελκύει επισκέπτες οι οποίοι έρχονται για να δουν τους κεραυνούς που πέφτουν με ασυνήθιστη συχνότητα γύρω από τον ποταμό Κατατούμπο και τη λίμνη Μαρακαΐμπο σε ορισμένες εποχές του έτους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Θα ενσωματώσουν τα ενεργειακά τους συστήματα σε ένα ενιαίο – Ποιός ο ρόλος του Τραμπ
- Σχεδόν το 60% του Κιέβου παραμένει χωρίς ρεύμα εν μέσω ψύχους – Μεγάλα προβλήματα και στο Χάρκοβο
- Τι δήλωσε ο Πούτιν για την υποστήριξη της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας
- Το Κίεβο διαψεύδει τον Τραμπ για τη «συνάντησή του με τον Ζελένσκι στο Νταβός»
- Υπέρ της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ
- Τραμπ: Ο Καναδάς υπάρχει χάρη στις ΗΠΑ, θα έπρεπε να είναι ευγνώμων
- Αναβάλλεται το σημερινό ταξίδι Μητσοτάκη στο Davos λόγω κακοκαιρίας
- Ουκρανικό: Άσχημα μαντάτα για τους Ευρωπαίους από το Νταβός λόγω Τραμπ, vid
- Ο Τραμπ γελοιοποίησε δύο φορές σε ένα 24ωρο τον Μακρόν – Video
- Ούτε ο Γερμανός καγκελάριος θα παρευρεθεί στην τελετή υπογραφής του καταστατικού χάρτη του “Συμβουλίου Ειρήνης”









