Ύστερα από μακρά δικαστική μάχη, στην οποία βασικό ρόλο είχε η αδελφή του, ο Ιουάο Χακαμάντα, 88 ετών, κηρύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο αθώος για την τετραπλή δολοφονία για την οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1968. Πέρασε πάνω από τέσσερις δεκαετίες στη φυλακή, περιμένοντας την εκτέλεσή του.
Ο δικαστής έκρινε τελικά ότι τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του Χακαμάντα ήταν «κατασκευασμένα» και ότι οι ανακρίσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, ήταν «απάνθρωπες» και είχαν στόχο να του προκαλέσουν «σωματικό και ψυχικό πόνο» και να εξασφαλίσουν «ομολογίες με την απειλή βίας».
Ο Χακαμάντα, που είναι πλέον ελεύθερος, και οι δικηγόροι του κατέθεσαν χθες, Τετάρτη, προσφυγή στο δικαστήριο της περιφέρειας Σιζουόκα, αξιώνοντας πάνω από 200 εκατ. γεν (1,24 εκατ. ευρώ) ως αποζημίωση από το ιαπωνικό κράτος.
Είναι το μεγαλύτερο δυνατό ποσό, σύμφωνα με την ιαπωνική νομοθεσία, για την αποζημίωση καταδικασθέντων που τελικά αθωώνονται, που προβλέπει την πληρωμή αποζημίωσης που μπορεί να φθάσει έως τα 12.500 γεν (77 ευρώ) ανά ημέρα που περνά σε κράτηση.
«Το ποσό αυτό απέχει από το θεωρηθεί επαρκές δεδομένου ότι υπέστη τη χειρότερη δυνατή μορφή σωματικού περιορισμού για τόσο μεγάλο διάστημα, ως θανατοποινίτης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του Χιντέγιο Ογκάουα.
Οι δεκαετίες κράτησης –μαζί με την συνεχή απειλή για εκτέλεσή του– είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του άνδρα.
«Αλλά ελπίζουμε ότι η οικονομική αποζημίωση θα βοηθήσει στο να του δοθεί, όπως και στην αδελφή του Χιντέκο, η ηρεμία που αξίζουν, για το διάστημα που παραμένουν εν ζωή», δήλωσε ο Ογκάουα.
Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι οι μοναδικές μεγάλες, βιομηχανοποιημένες δημοκρατίες που διατηρούν την θανατική ποινή, κάτι που έχει τη στήριξη μεγάλου μέρους της ιαπωνικής κοινής γνώμης.
Ο Ιουάο Χακαμάντα είναι ο πέμπτος θανατοποινίτης που πέρασε από νέα δίκη στη μεταπολεμική ιστορία της Ιαπωνίας. Οι τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις επίσης κατέληξαν σε αθωωτικές αποφάσεις.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ήρωας περαστικός στην Ρωσία έσωσε άνδρα από φλεγόμενο αμάξι μέσα στα χιόνια! ΒΙΝΤΕΟ
- Θεσσαλονίκη: Στις 12 Ιουνίου τα εγκαίνια του Πάρκου Παύλου Μελά – Τριήμερο εκδηλώσεων
- Τρομακτικό βίντεο δείχνει άντρα με μάσκα να δηλητηριάζει κρυφά συγκατοίκους του με σπρέι στο φαγητό!
- Λατινοπούλου για: «Ζητούσε δημόσια την εκτέλεσή μου – Η ανοχή στα αριστερά σκουπίδια δεν περνάει»
- «Υπνοδωμάτια προς πώληση» στην Ισπανία – Η στεγαστική κρίση γιγαντώνεται στην Ευρώπη
- Χανιά: 42χρονος συνελήφθη κατηγορούμενος για ναρκωτικά και όπλα
- Το Ιράν κάλεσε τις ΗΠΑ να αποφύγουν οποιαδήποτε “υπερβολική απαίτηση” προκειμένου να υπάρξει συμφωνία
- Ο Ίαν ΜακΚέλεν πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία «The Christophers»
- O πέτρινος τοίχος της Ρώμης που…”μιλάει”! Τουρίστες ακούνε τον ψίθυρο μέτρα μακριά, vid
- Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για εξαφάνιση 15χρονων από χώρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΕΓΚΑΙΝΙΑ
Θεσσαλονίκη
ΕΒΡΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ
ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ
ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
ΚΑΙΡΟΣ
ΜΕΤΡΟ
ΓΙΟΡΤΗ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ









