Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα πως ο πληθυσμός του ασιατικού γίγαντα μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2024, επιβεβαιώνοντας την τάση δημογραφικής παρακμής έπειτα από έξι πλέον δεκαετίες ανάπτυξης.
Η Κίνα μετρούσε 1,408 δισεκατομμύριο κατοίκους στα τέλη του 2024, ανέφερε η κινεζική στατιστική υπηρεσία, έναντι 1,410 δισεκ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Η μείωση του πληθυσμού ωστόσο ήταν λιγότερο έντονη από ό,τι το 2023, όταν ο ρυθμός της πτώσης είχε σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2022.
Το Πεκίνο τερμάτισε το 2016 την πολιτική του μοναδικού παιδιού που εφάρμοζε από τις αρχές των χρόνων του 1980, εξαιτίας των ανησυχιών για υπερπληθυσμό. Το 2021, επέτρεψε τα ζευγάρια να αποκτούν ως και τρία παιδιά.
Όμως τα μέτρα αυτά δεν άρκεσαν για να αντιστραφεί η δημογραφική παρακμή στη χώρα όπου η αφθονία φθηνών εργατικών χεριών αποτέλεσε για δεκαετίες κινητήρα της οικονομικής ανάπτυξης.
Διάφοροι παράγοντες εξηγούν τη μείωση της γεννητικότητας, από τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής ως τον αυξανόμενο αριθμό γυναικών στην αγορά εργασίας ή σε ανώτερες σπουδές.
Οι πολίτες άνω των 60 ετών θα αποτελούν πλέον σχεδόν το ένα τρίτο του κινεζικού πληθυσμού ως το 2035, σύμφωνα με την ομάδα έρευνας Economist Intelligence Unit.
Τον Σεπτέμβριο, οι αρχές ανακοίνωσαν την προοδευτική αύξηση του ηλικιακού ορίου για τη συνταξιοδότηση, που δεν είχε αυξηθεί για δεκαετίες και συγκαταλεγόταν στα χαμηλότερα παγκοσμίως.
ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Με «μαζικό χάος» απειλούνται οι αεροπορικές πτήσεις στις ΗΠΑ! Σοκαριστική προειδοποίηση
- Συνεχίζονται οι έλεγχοι οχημάτων – Νέα ειδοποιητήρια για ασφάλιση και τέλη κυκλοφορίας
- Κρίσιμες ώρες στις ΗΠΑ: Μόνο τότε θα δοθούν επιδόματα σε εκατομμύρια Αμερικανούς
- Ηράκλειο: Παραδόθηκαν τα τρία αδέλφια για το μακελειό στα Βορίζια
- Χανιά: Ανοίγουν αύριο Τετάρτη τα σχολεία στο Ζαρό, με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα στα Βορίζια
- Αυτή είναι η απάντηση του Πούτιν στις επιθέσεις σε διυλιστήρια της Ρωσίας
- Η πρόεδρος του Μεξικού αποκλείει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ στο έδαφος της χώρας της
- 6.000 γέφυρες σε όλη την Ελλάδα – Καταγραφή των γεφυρών της Κεντρικής Μακεδονίας από την Περιφέρεια
- Η Τσεχία έχει νέα κυβέρνηση! Τι θα γίνει τώρα με την Ουκρανία
- Έκανε τατουάζ τις φακίδες που πάντα ονειρευόταν και δίχασε το διαδίκτυο – Δείτε βίντεο









