Το αεροσκάφος της πακιστανικής εταιρίας απογειώθηκε γύρω στις 12.40 (τοπική ώρα, 09.40 ώρα Ελλάδας) από το αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ και έγινε έτσι και πάλι η μοναδική αεροπορική εταιρία που πραγματοποιεί πτήσεις μεταξύ του Πακιστάν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εξουσιοδότηση για πρόσβαση στον ευρωπαϊκό και τον βρετανικό εναέριο χώρο είχε ανασταλεί τον Μάιο του 2020, ένα μήνα μετά τη συντριβή ενός Airbus της εταιρίας στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Καράτσι, που στοίχισε τη ζωή σε 97 ανθρώπους.
Το δυστύχημα αποδόθηκε σε ανθρώπινα λάθη των πιλότων και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, κάτι που ανάγκασε το Ισλαμαμπάντ να παραδεχθεί ότι περίπου 150 πιλότοι κατείχαν ψευδή άδεια ή την είχαν λάβει αντιγράφοντας στις εξετάσεις.
«Είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύω με την PIA», δήλωσε η Σουμαΐλα Ράνα, μια 38χρονη δασκάλα που ζει στη Γερμανία. «Είμαι νευρική και πολύ ανήσυχη αλλά ελπίζω ότι θα είναι μια καλή πτήση».
Τον Νοέμβριο, η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των αερομεταφορών ανακοίνωσε ότι ήρε την απαγόρευση.
Η Γαλλία είναι προς το παρόν ο μοναδικός προορισμός που ανακοινώθηκε από τον αερομεταφορέα, στον οποίο συνεχίζει να απαγορεύεται να πετά στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Τότε, η υπηρεσία είχε δηλώσει ότι «αποκαταστάθηκε επαρκώς η εμπιστοσύνη» στις δυνατότητες των πακιστανικών αρχών πολιτικής αεροπορίας.
Η PIA, η εταιρία με τους 7.000 εργαζομένους που θεωρείται υπερμεγέθης και με κακή διαχείριση, βρίσκεται εδώ και χρόνια σε αναταραχή καθώς με την κατάρρευση του προϋπολογισμού του Πακιστάν στέρεψαν τα κρατικά κεφάλαιά της. Εδώ και μήνες, οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωναν επικείμενη ιδιωτικοποίηση για την υπερχρεωμένη αεροπορική εταιρία, η οποία απέτυχε τον Νοέμβριο όταν αγοραστής πρόσφερε ένα μέρος μόνο του αρχικού τιμήματος. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το εκ νέου άνοιγμα ευρωπαϊκών προορισμών θα βελτιώσει τις προοπτικές εξαγοράς της.
Οι αρχές αναμένουν αντίστοιχη διαδικασία και για τη Βρετανία φέτος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, photo αρχείου freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Φατίχ Μπιρόλ: «Καμιά χώρα» δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τις συνέπειες της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης
- Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο όσο ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή μαίνεται ακόμα
- Κίνδυνος για την χειρότερη ενεργειακή κρίση εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΔΟΕ
- Σήμερα ξεκινά στη Λάρισα η δίκη για τα Τέμπη
- Σαν σήμερα 23 Μαρτίου: Ποια τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
- Αεροσκάφος συγκρούστηκε με όχημα σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης – Vid
- Πλησιάζει η λήξη του τελεσιγράφου που έδωσε ο Τραμπ στο Ιράν
- Παντού Ελλάδα! Το “ελληνικό νησί” της Φλόριντα και οι Έλληνες σφουγγαράδες, vid
- Παγκόσμιο viral βίντεο: Δείτε τι αναδύθηκε… μέσα σε μία νύχτα στην Ιαπωνία!
- Πώς καταρρίφθηκε ο μύθος της «αδιαπέραστης» ισραηλινής αεράμυνας, vid









