Η Αντιόχεια ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αι.π.Χ. από τον Σέλευκο Α΄ Νικάτορα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η αρχαία Αντιόχεια της Πισιδίας βρίσκεται μόλις 1 χλμ βόρεια του Yalvaç, Isparta στη νότια Τουρκία. Η πόλη είναι γνωστή για την αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική της και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πρώτες φάσεις της χριστιανικής ιστορίας.
Ένα συναρπαστικό τεχνούργημα που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε κατά του καρκίνου ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Πισιδίας Αντιόχειας. Το τεχνούργημα, που περιγράφεται ως φυλαχτό με μοτίβο καβουριού και επιγραφές που επιθυμούν θεραπεία, πιστεύεται ότι χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο.
Η πιο ενδιαφέρουσα ανακάλυψη του 2024 ήταν ένας πολύτιμος λίθος, που χρησιμοποιήθηκε ως κρεμαστό φυλαχτό. Αυτό το φυλαχτό είναι ένα από τα πιο μοναδικά τεχνουργήματα που έχουν βρεθεί ποτέ στις ανασκαφές της Αντιόχειας της Πισιδίας. Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο λόφο Αιδίλικου κοντά στην εκκλησία της τοποθεσίας.
Ένας πατέρας είχε παραγγείλει αυτό το φυλαχτό για την άρρωστη κόρη του, φορώντας το ως μενταγιόν για θεραπεία. Η μία πλευρά του φυλαχτού απεικονίζει ένα καβούρι, ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχουν επιγραφές που προορίζονται να θεραπεύσουν την πάθησή της.
Ο Έλληνας Γαληνός, αρχαίος γιατρός διάσημος για την έρευνά του για τον καρκίνο, είπε ότι οι μαύρες φλέβες που περιβάλλουν τους καρκινικούς όγκους μοιάζουν με τα πόδια του καβουριού: «Όπως ένα καβούρι έχει πόδια που απλώνονται γύρω από το σώμα του, έτσι και οι φλέβες αυτής της ασθένειας έχουν παρόμοιο σχήμα. Εξαπλώθηκαν από τον ανώμαλο όγκο που μοιάζει με καβούρι». Ο όρος «καρκίνος» στην πραγματικότητα προέρχεται από την ελληνική λέξη «κάρκινος», που σημαίνει καβούρι, υπογραμμίζοντας την οπτική ομοιότητα.
Η ελληνιστική εποχή μέχρι τον τέταρτο αιώνα μ.Χ. είδε την ευρεία χρήση αυτών των ειδών λίθων για φυλαχτό. Το δείγμα που βρέθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας αντιπροσωπεύει ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα στην Ανατολία, με σημαντικές εικόνες και επιγραφές. Θεωρείται ότι προέρχονται από την Αίγυπτο, την Ανατολία και τη Μεσοποταμία.
Το φυλαχτό προϋπήρχε της εκκλησίας στην τοποθεσία, και πιθανότατα ήρθε σε αυτή τη θέση τον 10ο αιώνα μ.Χ. Για πολλά χρόνια, πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε από διάφορους ανθρώπους λόγω της πεποίθησης ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο.
Περαιτέρω ανάλυση του αντικειμένου βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους ερευνητές να πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα συμβάλουν σημαντικά στον τομέα της αρχαιολογίας και θα εμβαθύνουν την κατανόησή μας για τις αρχαίες πρακτικές υγείας.
Δείτε ΦΩΤΟ από το φυλαχτό ΕΔΩ
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το ChatGPT …”ανατινάζει” γάμους – Οι περίεργες συμβουλές που “ρίχνουν λάδι στη φωτιά”
- Ηράκλειο: Τη Δευτέρα η απολογία των τριών αδελφών για το μακελειό στα Βορίζια
- “Back to Basics” & “Homing”: Οι καταναλωτές πλέον “ψηφίζουν” σπίτι και όχι εξόδους για ψυχαγωγία
- M.Χαρακόπουλος: «Θα πρέπει να μας γίνει ένα μάθημα η “περιπέτεια” των ΕΛΤΑ»
- Τσεχία: Δεξιός και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου
- Η Κίνα εγκατέστησε φούρνο στον διαστημικό σταθμό – Δείτε βίντεο με τους αστροναύτες να κάνουν μπάρμπεκιου
- Ανήκει εις την Δύσιν η Ελλάδα! Η συνάντηση Μητσοτάκη για την ενέργεια
- Υπέρ της πρότασης να ανακηρυχθεί το 2026 έτος ενότητας των λαών της Ρωσίας ο Πούτιν
- Ανήκουστο! Άνδρας παρενόχλησε στη μέση του δρόμου την πρόεδρο του Μεξικού – Δείτε βίντεο
- Εξάρθρωση συμμορίας που λήστευε ανηλίκους – Προσποιούνταν τους αστυνομικούς









