Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει τη 18η Ιανουαρίου.
Η πόλη προγραμματίζει περισσότερες από χίλιες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του 2025, για τις οποίες θα κινητοποιηθούν περισσότεροι από 600 εθελοντές.
Στόχος των διοργανωτών είναι να βγάλουν το Κέμνιτς από την σκιά της Λειψίας και της Δρέσδης και να βελτιώσουν την εικόνα του: από το 2018, όταν 35χρονος Γερμανός έπεσε θύμα επίθεσης αλλοδαπών, η πόλη έχει κατ’ επανάληψη γνωρίσει ταραχές ακροδεξιών και νεοναζιστικών κύκλων.
Στο επίκεντρο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2025 θα τεθούν τα μνημεία της κληρονομιάς της πόλης ως βιομηχανικού κέντρου του 19ου αιώνα. Το εργοστάσιο Hartmann, όπου θα φιλοξενηθεί το κέντρο επισκεπτών της πόλης, χτίστηκε το 1863 και είναι σήμερα η τελευταία εναπομείνασα μονάδα παραγωγής του «βασιλιά της ατμομηχανής» του Κέμνιτς, του Ρίχαρντ Χάρτμαν. Την ιστορία του αφηγείται μεταξύ άλλων ένα ακόμη από τα σημεία αναφοράς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το Βιομηχανικό Μουσείο.
Η έκθεση που θα αποτελέσει τον κυριότερο πόλο έλξης κατά την διάρκεια του έτους τιτλοφορείται «Tales of Transformation» (Ιστορίες Μετασχηματισμού) και πραγματεύεται την άνοδο, την πτώση και την αναγέννηση του Κέμνιτς και άλλων ευρωπαϊκών μητροπόλεων, όπως το Μάντσεστερ και το Τάμπερε.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε σημαντικές μορφές και καλλιτέχνες με ρίζες στην πόλη, όπως ο Καρλ Σμιτ-Ρότλουφ και ο Φράι Ότο, οραματιστές αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, ή ο Έντβαρντ Μουνχ, ο οποίος έζησε στο Κέμνιτς το 1905 και φιλοτέχνησε εκεί έξι έργα του.
Μεταξύ των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί για το έτος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι το «Purple Path» (Μωβ Μονοπάτι), με έργα γνωστών καλλιτεχνών, καθώς και το «C the Unseen» (Δες το Αθέατο), με το οποίο στόχος είναι να αναδειχθεί η λιγότερο ορατή πλευρά της πόλης.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Φ. Καραβίτη /photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κομισιόν: Ένα στα τρία διαδικτυακά καταστήματα λιανικής πώλησης εξαπατά κατά την Black Friday
- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Υπό όρους έγκριση στην εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ
- Το ΒΙΝΤΕΟ του ΠΑΣΟΚ με τον… Καραϊσκάκη να υψώνει τη σημαία του κόμματος
- Γερμανία: Μέτρα για την συγκράτηση των τιμών των καυσίμων ψήφισε η Bundestag
- Σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό 39χρονου κρατούμενο των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας
- Πούτιν: «Οι συνέπειες του πολέμου στο Ιράν συγκρίνονται με εκείνες της πανδημίας» – Vid
- ΤτΕ: Αυξήθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Φεβρουάριο
- Την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το Ιράκ ανακοίνωσε η Άγκυρα
- Εποχή αβεβαιότητας: «Η παγκόσμια τάξη έχει αμετάκλητα αλλάξει»
- Σπάνια μετάλλαξη δίνει σε αλεπού απόχρωση που δεν έχετε ξαναδεί (Photo)









