Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν ο Αγάς του χωριού άρπαξε μια όμορφη κοπέλα, τη Μανιώ, προκειμένου να την κλείσει στο χαρέμι του. Τότε, τα παλικάρια του χωριού, με αρχηγό τον αγαπημένο της, κατασκεύασαν μία καμήλα, κάποιοι κρύφτηκαν κάτω από αυτή, ενώ άλλοι μασκαρεμένοι την ακολουθούσαν και γύριζαν όλη την περιοχή προκειμένου να βρουν την άτυχη κοπέλα. Και τα κατάφεραν. Τη δεύτερη μέρα, το έθιμο περιλαμβάνει τον γάμο της Μανιώς, στο οποίο νύφη και κουμπάρα ντύνονται μόνο άνδρες, κι αυτό είναι απόρροια μιας άλλης εποχής, τότε που η γυναίκα δεν επιτρεπόταν να λάβει μέρος σε ανδρικά γλέντια.
Το έθιμο διαρκεί τρεις ημέρες, στην πλατεία Επισμηναγού Ιωάννη Χατζούδη, στη Γαλάτιστα. Θα ξεκινήσει την Κυριακή 5/1 και ώρα 15:30, οπότε θα γίνει η περιφορά κουδουνιών και ο στολισμός της «Καμήλας». Το Δευτέρα 6/1 και ώρα 11:30 θα αναβιώσει το έθιμο της «Καμήλας», ενώ την Τρίτη 7/1, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί «ο γάμος της Μανιώς».
«Είμαστε περήφανοι γιατί όλα αυτά τα χρόνια καταφέρνουμε και κρατούμε ζωντανή την παράδοση, στην οποία συμμετέχει πλήθος κόσμου κι αυτό δίνει ελπίδα στον τόπο μας. Δεν ξεχνούμε την ταυτότητά μας, σεβόμαστε την ιστορία και τις παραδόσεις μας και ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον», δηλώνει ο αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Ενότητα Ανθεμούντας, Κατάκαλος Σακελλάρης, ο οποίος ευχαρίστησε τους εθελοντές που για άλλη μια φορά συνέβαλαν τα μέγιστα για τη φετινή διοργάνωση.
Στην αναβίωση του εθίμου συμμετέχουν: ο Σύλλογος Νεολαίας Γαλάτιστας, ο Αθλητικός Σύλλογος Ανθεμούς, ο Αθλητικός Όμιλος Γαλάτιστας, ο Πολιτιστικός, Λαογραφικός Σύλλογος Γαλάτιστας «Γαλάτεια», ο Σύλλογος Τεχνών Γαλάτσιστας (Έκθεση), ο Σύλλογος Γαλατιστέων «Ανθεμούς»,ο Εμπορικός Σύλλογος Γαλάτιστας, ο Ιππικός Όμιλος Γαλάτιστας.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μέδουσες: Δεν έχουν εγκέφαλο κι όμως κοιμούνται σαν τους ανθρώπους! Τι έδειξε νέα έρευνα
- Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur θα υπογραφεί στις 17 Ιανουαρίου στην Παραγουάη – Τι δηλώσεις έγιναν
- Κάλεσμα στον Τραμπ να παρέμβει στο Ιράν – Στο βάθος υπάρχουν τα ρωσικά συμφέροντα
- Σάλος στην Ιαπωνία: Γονείς στηρίζουν την απόφαση του γιου τους να εγκαταλείψει το σχολείο για να παίζει video games
- Ομόνοια: Χειροπέδες σε δύο αλλοδαπούς που διακινούσαν ναρκωτικά – Κατασχέθηκαν πάνω από 45 κιλά κάνναβης
- Αδιανόητο περιστατικό στο Βέλγιο: Μεθυσμένος οδηγός έδωσε το τιμόνι στον 12χρονο γιο του
- Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία του Προαστιακού Πατρών – Καθυστερήσεις στα δρομολόγια
- Ο γηραιότερος άνδρας της Καταλονίας έκλεισε τα 110: «Όταν έπαιζα ποδόσφαιρο, περνούσε ένα αυτοκίνητο κάθε 20’», vid
- Κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ολλανδία
- Ν. Χριστοδουλίδης για βίντεο με μίζες: Καλώ δημόσια όποιον έχει στοιχεία να τα καταθέσει στις Αρχές









