Το σύστημα υγείας της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται στα όρια της καθολικής κατάρρευσης εξαιτίας των ακατάπαυστων ισραηλινών επιθέσεων από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο 2023, προειδοποιεί η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα.
Στην έκθεση καταγγέλλεται ότι τα νοσοκομεία της Γάζας έχουν μετατραπεί σε «θανάσιμες παγίδες», ενώ οι ισχυρισμοί του Ισραήλ ότι οι εγκαταστάσεις των νοσοκομείων του θύλακα χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις χαρακτηρίζονται «αόριστοι».
«Η σειρά των φονικών επιθέσεων του Ισραήλ κατά των νοσοκομείων της Γάζας και της περιοχής και οι συνδεόμενες με αυτές εχθροπραξίες έχουν φέρει το σύστημα υγείας στα πρόθυρα της καθολικής κατάρρευσης, με καταστροφικά αποτελέσματα για την πρόσβαση των Παλαιστινίων στην υγεία και στην ιατρική φροντίδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεση.
«Μέχρι σήμερα, το κοινό δεν διαθέτει επαρκείς πληροφορίες για την εξακρίβωση αυτών των ισχυρισμών, που παραμένουν αόριστοι και γενικόλογοι και οι οποίοι, σε ορισμένες περιπτώσεις, φαίνεται ότι συγκρούονται με τις δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες», αναφέρεται στην έκθεση.
«Σαν να μη έφθαναν οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί και η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα, το μόνο καταφύγιο όπου οι Παλαιστίνιοι θα έπρεπε να αισθάνονται ασφαλείς έχει μετατραπεί σε θανάσιμη παγίδα», καταγγέλλει ο ύπατος αρμοστής Φόλκερ Τουρκ. «Η προστασία των νοσοκομείων κατά την διάρκεια του πολέμου είναι πρωταρχικής σημασίας και θα πρέπει να τηρείται από όλες τις πλευρές και πάντοτε».
Χθες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κατήγγειλε ότι το υγειονομικό σύστημα στον βόρειο τομέα της Γάζας, όπου έχουν επικεντρωθεί από τις 6 Οκτωβρίου οι ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις, είναι αφανισμένο από τον πόλεμο και ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται τελείως εκτός λειτουργίας.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε την Παρασκευή και το Σάββατο επίθεση κατά του μεγάλου νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, το οποίο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι πλέον άδειο και εκτός λειτουργίας.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε μετά το πέρας της επίθεσης ότι 20 παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν και 240 «τρομοκράτες» συνελήφθησαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης αυτής, μίας «από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις» που έχουν διεξαχθεί στον παλαιστινιακό θύλακα.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -EPA)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Ακυρώνονται τρεις παραστάσεις του ΚΘΒΕ λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων του
- Θεσ/νίκη: Χειροπέδες σε Έλληνα καταζητούμενο για μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής σχεδόν 30 εκατ. ευρώ
- Μέγαρο Μουσικής: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την αρχή του 2026 – Τον Φεβρουάριο το αφιέρωμα στον Ραχμάνινοφ
- Γεωπολιτική «απόδραση» της Ρωσίας μέσω Ιράν – Τεράστια εξέλιξη για την Μόσχα
- Παρίσι: Η διεύθυνση του Λούβρου ανακοίνωσε πως το μουσείο λειτουργεί εν μέρει, παρά την απεργία
- Θεσσαλονίκη: Το ρομπότ Pepper μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους – Δείτε βίντεο
- ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές 487,9 εκατ. – Επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέχρι 31/12
- Βενεζουέλα: Απέπλευσαν δύο τάνκερ με υποπροϊόντα πετρελαίου
- ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες
- Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας 2026 –2030: Οδικός χάρτης για ένα ασφαλές ψηφιακό μέλλον στην Ελλάδα









