Σχεδόν είκοσι αξιωματούχοι του Βιετνάμ προσήχθησαν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στο Ανόι στο πλαίσιο δίκης για διαφθορά, υπόθεση συνδεόμενη με τις πτήσεις επαναπατρισμού πολιτών της χώρας κατά την διάρκεια της λεγόμενης πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Στις αρχές του 2020, όταν και είπαν πως ξεκίνησε ο COIVD, οι κατηγορούμενοι φέρονται, σύμφωνα με τηn δικογραφία, να δωροδόκησαν ή να δωροδοκήθηκαν για την εξασφάλιση θέσεων σε πτήσεις επαναπατρισμού.
Τα σύνορα του Βιετνάμ ήταν την εποχή κλειστά σε σχεδόν όλους τους ταξιδιώτες, εξαιρουμένων μόνο υπηκόων της χώρας που ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ακόμη κι αυτοί ωστόσο βρίσκονταν αντιμέτωποι με ιδιαίτερα περίπλοκες διαδικασίες εισόδου στη χώρα, με εξαιρετικά δαπανηρές και επίσης δαπανηρές καραντίνες.
Ανάμεσα στους 17 κατηγορούμενους για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος βρίσκονται αξιωματούχοι του υπουργείου Μεταφορών, επαρχιών, καθώς και εργαζόμενοι εταιρειών του τομέα των ταξιδιών.
Η ζημία που υπέστη το δημόσιο υπολογίζεται πως ανήλθε σε περίπου 337.000 ευρώ.
Η δίκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα, εγγράφεται σε ευρύτερη εκστρατεία πάταξης της διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτής εκστρατείας αποκαλύφθηκαν οικονομικά σκάνδαλα που σόκαραν την κοινή γνώμη και κλόνισαν το κόμμα, την αστυνομία, τον στρατό και τον επιχειρηματικό κόσμο, που συνηθίζουν τα παζάρια στους διαδρόμους αλλά ταυτόχρονα φροντίζουν να προβάλλουν εικόνα σταθερότητας, που εκτιμάται από τους ξένους επενδυτές.
Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις για απάτη και διαφθορά.
Το 2023, 54 αξιωματούχοι και μορφές του κόσμου των επιχειρήσεων καταδικάστηκαν για διαφθορά, και σε αυτή την περίπτωση για τις πτήσεις επαναπατρισμού κατά την διάρκεια της φερόμενης πανδημίας. Ωστόσο στις δικές τους υποθέσεις οι δωροδοκίες έφθαναν τα 9,1 εκατ. ευρώ.
Τέσσερις πρώην ανώτερα στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών, Υγείας και Δημόσιας Ασφάλειας είχαν τότε καταδικαστεί να εκτίσουν ισόβια κάθειρξη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πολωνία σε Ε.Ε.: Σταματήστε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου
- Δύσκολες στιγμές στη Γαλλία: Παραλύει αύριο η χώρα λόγω απεργιών
- Η ΕΛΑΣ επικοινώνησε με την οικογένεια Αντετοκούνμπο μετά το απειλητικό μήνυμα που δέχθηκε από Τούρκο
- Τους πήραν χαμπάρι! Παγκόσμιος περίγελος το ΝΑΤΟ μετά την απάτη με την «εισβολή ρωσικών drones», video
- Ρωσία σε Ε.Ε.: «Με τις συνεχείς κυρώσεις δεν πετυχαίνετε τίποτα»
- Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι όλοι οι αστυνομικοί για το έλλειμμα άνω των 700.000 που αποκαλύφθηκε το 2022
- Φωτιά ξέσπασε σε ξερά χόρτα στο Καματερό – Επιχειρούν και εναέρια μέσα
- ΤτΕ: “Ανέβασε στροφές” η αγορά ακινήτων το β΄τρίμηνο 2025 – Νέα άνοδος των τιμών κατά 7,3%
- ΥΠΕΘΟ: Παράταση έως 11 Σεπτεμβρίου 2026 για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων
- Οι αργίες και οι διακοπές του νέου σχολικού έτους
Κύρια Θέματα

















