Όπως τονίζει, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το Σάββατο το πρωί αρκετές χώρες αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι το κείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν “ύβρις”. Μετά από πολλές αναταραχές και μια ημέρα καθυστέρηση, η τελική συμφωνία έκλεισε και είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων.
Σύμφωνα με την οργάνωση, «Ο στόχος χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για τις απώλειες και ζημίες από την κλιματική κρίση είναι μόλις 300 δισ. δολάρια ως το 2035, τα οποία είναι πολύ λίγα και θα έρθουν πολύ αργά χωρίς καμία εγγύηση ότι οι συγκεκριμένοι πόροι θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων, κάτι που οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν σοβαρά ανάγκη.
Στο τελικό κείμενο της απόφασης δεν έγινε καμία αναφορά για την απαραίτητη ανάγκη να πληρώσουν οι μεγάλοι ρυπαντές, ιδίως οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων που ευθύνονται για την επιδείνωση της κλιματικής κατάρρευσης. Παράλληλα, καμία πρόοδος δεν επιτεύχθηκε σχετικά με τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την αναγκαία μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
Ωστόσο, ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η απόφαση της COP28 για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα δεν ανατράπηκε, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι λομπίστες εταιριών ορυκτών καυσίμων είχαν πλημμυρίσει τις αίθουσες και τους διαδρόμους της διάσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν».
Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει, «ο μηχανισμός εμπορίου άνθρακα που συμφωνήθηκε στην COP29 δεν αποτελεί ουσιαστική λύση, αντίθετα θα δώσει παράταση ζωής στη ρυπογόνο βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, που αντί για μείωση των εκπομπών της θα μπορεί απλά να τις αντισταθμίσει».
Ο Jasper Inventor, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της διεθνούς Greenpeace στην COP29, δήλωσε πως:
«Ο συμφωνημένος οικονομικός στόχος είναι ξεκάθαρα ανεπαρκής και επισκιάζεται από το επίπεδο της απελπισίας και την κλίμακα της απαιτούμενης δράσης. Οι διαπραγματεύσεις είχαν “μπλοκαδόρους” που εμπόδιζαν κάθε αλλαγή, προτού επιτευχθεί μια αδύναμη συμφωνία στο παρά πέντε. Ο κόσμος έχει βαρεθεί, έχει απογοητευτεί, αλλά θα επιμείνουμε και θα αντισταθούμε γιατί είναι ένας αγώνας που αφορά το μέλλον μας. Δεν θα τα παρατήσουμε. Καθώς κοιτάμε προς την COP30, πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή».
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ποιός πρωθυπουργός έκανε… παρέα στον Τραμπ κατά την πρωτοχρονιάτικη γιορτή;
- Ρωσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο… μέτωπο, vid
- Το χιόνι έφτασε μέχρι τη θάλασσα: Είδαν “άσπρη μέρα” Λήμνος, Θάσος, Σαμοθράκη, Νάξος και Τήνος, vid
- Συλλυπητήριο μήνυμα ΥΠΕΞ για το δυστύχημα στο Κραν Μοντανά
- Ευρώπη 2026: Η πικρή αλήθεια στις οθόνες σας, vid
- Ν. Παπαθανάσης: Η Ελλάδα το 2025 κατέγραψε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης
- Συρία: Το ISIS σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες την Πρωτοχρονιά
- Ο Ζελένσκι ξέσπασε σε γέλια όταν τον ρώτησαν τι θα κάνει μόλις ο πόλεμος τελειώσει, vid
- Η Γερμανία έστειλε ακόμα δύο συστήματα Patriot στην Ουκρανία
- Τρομερό ΒΙΝΤΕΟ δείχνει πόσο εθισμένοι στο διαδίκτυο είναι οι άνθρωποι σήμερα









