Ο αγωγός με απόληξη τον Κηφισό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τον όγκο και τα είδη των φερτών, δεν είχε καθαριστεί ποτέ με αποτέλεσμα να έχει φραγεί και να μη διαθέτει σχεδόν καμία παροχετευτική ικανότητα, απειλώντας με πλημμυρικά φαινόμενα την ευρύτερη περιοχή.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον κεντρικό συλλεκτήριο αγωγό του Αιγάλεω, ο οποίος αποτελεί κομβικό σημείο για το υδραυλικό δίκτυο της Δυτικής Αθήνας, καθώς δέχεται υδάτινα φορτία από το Αιγάλεω, το Περιστέρι μέχρι και το Χαϊδάρι. Ωστόσο, λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης, η έξοδός του προς τον Κηφισό, γνωστή και ως «μπούκα», είχε καταστεί ουσιαστικά ανενεργή.
Οι εργασίες αφορούν στην πλήρη απομάκρυνση φερτών υλικών και απορριμμάτων από τον Κηφισό και την απόληξη του συλλεκτήρα με ειδικά μηχανήματα. Μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί μερική παροχετευτική ικανότητα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δεκαημέρου.
Από το συγκεκριμένο τμήμα του Κηφισού (μεταξύ της οδού Δροσίνη και της Λεωφόρου Αθηνών) έχουν απομακρυνθεί 9.500 τόνοι σύμμεικτων φερτών (πέτρες, χώμα, προϊόντα κατεδαφίσεων και απορρίμματα), επί συνόλου 23.500 τόνων που έχουν απομακρυνθεί από τα πλακοσκεπή τμήματα του Κηφισού ποταμού.
Σε δηλώσεις για το θέμα, ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στην κρισιμότητα του έργου για την υδραυλική ικανότητα του λεκανοπεδίου, παρατήρησε ότι ήταν για δεκαετίες φραγμένο και αδρανές, «χωρίς καμία παροχετευτική ικανότητα, δημιουργώντας μία επικίνδυνη κατάσταση όχι μόνο για τις γειτονιές του Αιγάλεω και για τις γειτονιές και του Περιστερίου και του Χαϊδαρίου, μια και τα νερά σε αυτόν τον αγωγό έρχονταν από το Χαϊδαρόρεμα».
Αναφορικά με τις υπό εξέλιξη εργασίες, ο περιφερειάρχης σημείωσε: «Αν δεν είχαμε προχωρήσει άμεσα στον καθαρισμό, μια έντονη βροχόπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγωδία, με καταστροφικές πλημμύρες σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή».
Επίσης, τόνισε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολη η προσέγγιση του σημείου λόγω επ’ απειλούμενης κατολίσθησης και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αιγάλεω, Λάμπρο Σκλαβούνο, που συνέδραμε σε αυτό τα μέγιστα με τις υπηρεσίες του.
Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι οι παρεμβάσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια σε καμία περίπτωση δεν είναι αποσπασματικές, υπογραμμίζοντας πως «εντάσσονται στο ολιστικό σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής, το οποίο θέσαμε σε εφαρμογή για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από αυτές τις παρεμβάσεις, αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας στη διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των πολιτών της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας».
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για ποιο λόγο δεν είχε καθαριστεί ποτέ έως σήμερα ο αγωγός, απάντησε: «Η ευθύνη δεν μπορεί να είναι απλά λεκτικό τσιτάτο. Την ευθύνη την αναλαμβάνεις και τη φέρνεις εις πέρας ή απλά δεν ασχολείσαι με αυτήν. Το μπαλάκι και το γαϊτανάκι των αρμοδιοτήτων πρέπει να σταματήσει γιατί λειτουργεί εις βάρος των πολιτών. Η Περιφέρεια Αττικής έχει αποδείξει, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιος ευθύνεται και γιατί, αλλά μας ενδιαφέρει όταν θα αντιμετωπίσουμε τη δυσκολία να είναι προστατευμένοι οι κάτοικοι της Αττικής».
Από την πλευρά του, ο κ. Σκλαβούνος δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι μετά από δεκαετίες, επιτέλους, καθαρίζεται πλήρως ο Κηφισός. Υπάρχουν αγωγοί, όπως αυτός εδώ, που ήταν εδώ και πολλά χρόνια βουλωμένοι. Δεν γνωρίζαμε πλήρως το μέγεθος του προβλήματος της φραγής που υπήρχε. Με τη βοήθεια της Περιφέρειας ανοίχθηκε για να προλάβουμε δύσκολες καταστάσεις».
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Καναδή ΥΠΕΞ: Όλοι οι Καναδοί ηγέτες – και οι διευθυντές εταιρειών – πρέπει να μιλούν γαλλικά και αγγλικά
- Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε επί της αρχής, το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και την καλλιτεχνική εκπαίδευση
- Έχετε δει μακάκο να αηδιάζει με αυγό; Το βίντεο έγινε viral
- Οι αρχές στο Ιράν θα επιτρέψουν ακόμη και σε 12χρονα παιδιά να ενταχθούν στους εθελοντές που περιπολούν στην Τεχεράνη
- Συνελήφθη ο 35χρονος που επιτέθηκε σε αστυνομικό με τσεκούρι στους Αμπελόκηπους
- Αναφορά στις «προφητείες, συμπεριλαμβανομένων και των σατανικών» εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
- «Μεγάλο λάθος» η τυχόν ακύρωση της επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου στις ΗΠΑ, δηλώνει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο
- Θεσσαλονίκη: Κλειστά και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της ΠΑΘΕ μετά από πυρκαγιά σε ξερά χόρτα
- Μελόνι: «Η Ευρώπη ακολουθεί, επιτέλους, την σωστή κατεύθυνση» για τους «κόμβους επιστροφής παράτυπων μεταναστών»
- Τουρκικό ΥΠΕΞ για επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα: «Σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια και τη ναυσιπλοΐα»









