Σαν κεραυνός εν αιθρία πριν από λίγους μήνες το Παρίσι αποφάσισε να αυξήσει τα τέλη στάθμευσης στα SUV, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας περιορισμού της κυκλοφορίας των εν λόγω οχημάτων μέσα στην πόλη.
Ο κλοιός, ωστόσο, γύρω από τα SUV δεν αποκλείεται να σφίξει κι άλλο, καθώς έπεσε πρόταση για πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας τους εντός των αστικών κέντρων της Γαλλίας.
Η συζήτηση γύρω από τη λήψη δραστικών μέτρων κατά των SUV πυροδοτήθηκε εκ νέου πριν από λίγες ημέρες, στον απόηχο του θανάτου ενός 27χρονου ποδηλάτη, μετά την παράσυρσή του από SUV στο κέντρο του Παρισιού, τον περασμένο Οκτώβριο.
Εμπνευστής της ιδέας για απαγόρευση κυκλοφορίας στα SUV είναι ο γερουσιαστής του Κομμουνιστικού Κόμματος και δημοτικός Σύμβουλος του Παρισιού, Ian Brossat. Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, προετοιμάζει ένα νομοσχέδιο με στόχο να επιτρέψει στους δήμους να ρυθμίσουν – ή ακόμα και να απαγορεύσουν – την κυκλοφορία των πιο βαριών SUV μέσα στις γαλλικές πόλεις.
Όπως αναφέρει η Le Figaro, στην επεξηγηματική του δήλωση ο Brossat επισημαίνει ότι «στις αστικές περιοχές, όπου η συνύπαρξη στους δρόμους είναι συχνά δύσκολη, η απαγόρευση των SUV σε συγκεκριμένα σημεία τους φαίνεται αναγκαία για την προστασία των υπόλοιπων χρηστών.»
Όσον αφορά στα SUV που θα επηρεαστούν, αυτά είναι όσα ενσωματώνουν θερμικούς κινητήρες και ζυγίζουν άνω 1.800 κιλά και όσα κινούνται με ηλεκτρικά μοτέρ και έχουν βάρος μεγαλύτερο των 2.000 κιλών.
Για να αιτιολογήσει την πρότασή του, επικαλέστηκε έρευνες αλλά και το περιβαλλοντικό αντίκτυπο των SUV, με βάση στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ένα ηλεκτρικό SUV έχει κατά 70% μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα συγκριτικά με ένα συμβατικό ηλεκτρικό ΙΧ, ενώ τα SUV με θερμικούς κινητήρες (βενζίνης ή πετρελαίου) καταναλώνουν κατά μέσο όρο 20% περισσότερο καύσιμο συγκριτικά με ένα συμβατικό όχημα.
(με πληροφορίες από carandmotor. gr / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το ξεκαρδιστικό βίντεο της Φίνος Φιλμ για την πρώτη μέρα στο σχολείο, vid
- Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται για το πρώτο σχολικό κουδούνι ο Ν. Ανδρουλάκης
- Δράμα: Η πόλη «αγκαλιάζει» το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους – Μικροί μαθητές έγιναν μέλη κριτικής επιτροπής
- Σε αυτό το σχολείο βρέθηκε για τον αγιασμό ο Κ. Μητσοτάκης
- Πώς θα μπορούσε το όνομά σας να…φτάσει στη Σελήνη!
- Η δολοφονία Κερκ ήταν σαφές μήνυμα με κύριο αποδέκτη πιθανώς τον Τραμπ, σύμφωνα με Ρώσο βουλευτή
- Πλάνα από drone: Με κτίρια περιβαλλόταν το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Κερκ του «MAGA», vid
- Η Ίος στην κορυφή των ελληνικών προορισμών με τα πιο γευστικά τυριά, για τους Ολλανδούς
- Όταν κατεβαίνεις τις σκάλες…με το αμάξι – ΒΙΝΤΕΟ
- Δολοφονία Κερκ: Όλοι ψάχνουν τον θεατή που… πανηγυρίζει λίγο μετά τον πυροβολισμό, video