Αυτά τα λείψανα 13.000 χρόνια υποδηλώνουν την ανάπτυξη της γραφής στην αρχαία Κίνα.
Χρονολογούνται από την ύστερη δυναστεία Σανγκ, (περίπου 1250 π.Χ. έως περίπου 1050 π.Χ.), αν και η δυναστεία των Σανγκ της Εποχής του Χαλκού κυβέρνησε το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Κίνας από περίπου το 1600 π.Χ..
Σύμφωνα με Κινέζους μελετητές , αντικείμενα από οστά του μαντείου ανασκάφηκαν συχνά από μεταγενέστερους αγρότες στις πρώην περιοχές της Σανγκ , και πολλά εκτάφηκαν κατά τη διάρκεια τελετών ταφής στην πρώην πρωτεύουσα Σανγκ, Ανγιάνγκ, στην επαρχία Χενάν της Κίνας.
Τον 19ο αιώνα, οι χωρικοί κοντά στο Anyang ανακάλυψαν οστά του μαντείου που νόμιζαν ότι ήταν «κόκαλα δράκου» και μεγάλοι αριθμοί χρησιμοποιήθηκαν για την παραδοσιακή ιατρική μέχρι να γίνουν πολύτιμα για τους αντικέρ.
Τα οστά του μαντείου κατασκευάζονταν συχνά από όστρακα χελώνας και από ωμοπλάτες βοδιών. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους , ένας μάντης σκάλιζε μια ερώτηση στο κόκκαλο με ένα αιχμηρό εργαλείο και στη συνέχεια τη ζέστανε μέχρι να ραγίσει. Τότε ισχυρίζονταν ότι ερμήνευαν τις ρωγμές.
Τα οστά και τα κοχύλια επαναχρησιμοποιήθηκαν έως ότου δεν υπήρχε άλλος χώρος και έτσι είναι γνωστές περισσότερες από 100.000 επιγραφές.
Τα σωζόμενα οστά του μαντείου είναι η αρχαιότερη μορφή κινεζικής γραφής . Πολλοί από τους περίπου 5.000 χαρακτήρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα κινέζικα (ορισμένες εκδόσεις των κινεζικών αναγνωρίζουν δεκάδες χιλιάδες γραπτούς χαρακτήρες), αν και ορισμένοι χαρακτήρες εξακολουθούν να μην είναι καλά κατανοητοί. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε μαντεία για το βασιλικό οίκο Σανγκ και οι μελετητές τα χρησιμοποίησαν για να χαράξουν τη βασιλική γενεαλογία του Σανγκ.
Έχουν επίσης βρεθεί οστά του μαντείου που προηγούνται της δυναστείας των Σανγκ και το 2003, ορισμένοι αρχαιολόγοι είπαν ότι είχαν βρει “νεολιθικά οστά μαντείου” έως και πριν από 8.600 χρόνια .
Οι πρώτες αναφορές υποστήριζαν ότι ορισμένοι από τους χαρακτήρες τους ήταν ίδιοι με τους χαρακτήρες του Shang. Αλλά άλλοι ειδικοί αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς, σημειώνοντας ότι ήταν απίθανο οι χαρακτήρες του Σανγκ να χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο από 5.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ουκρανοί: Για πρώτη φορά οι Ρώσοι χτύπησαν την έδρα της κυβέρνησης στο Κίεβο, video
- Όλες οι φορολογικές εξαγγελίες από τη ΔΕΘ: Τι αλλάζει και για ποιούς
- Τουρίστες βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν το δωμάτιο “με θέα” έβγαζε σε κάτι άλλο! vid
- Δεν το πίστευε: Η αξέχαστη στιγμή που χάρισε ο Κριστιάνο Ρονάλντο σε πιτσιρικά! vid
- Τρομακτική παραδοχή Κένεντι για τα εμβόλια που κάνουν υποχρεωτικά τα παιδιά, video
- Τάση να αλλάξει εντελώς το παγκόσμιο στερέωμα! Τεράστια δυναμική Ρωσίας και συμμάχων
- Kανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας – Άνοιξε ο σταθμός “Σύνταγμα”
- Athens Flying Week: Εικόνες που κόβουν την ανάσα από Τανάγρα, εκεί που χτυπά η “καρδιά” της αεροπορίας
- Οι λάτρεις της μπύρας χάνουν την ψυχραιμία τους με την Gen Z που ρίχνει… παγάκια στο αγαπημένο τους ποτό! vid
- Συναγερμός στην Πολωνία: Άγνωστο αντικείμενο συνετρίβη σε χωριό στα ανατολικά
Κύρια Θέματα

















