Η Αίγυπτος, με 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, είναι πλέον η κυριότερη χώρα υποδοχής των Σουδανών που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου, κι εκατοντάδες ακόμη περνούν καθημερινά —κατά μεγάλο ποσοστό παράνομα— τα σύνορα.
Οι Σουδανοί «αντιπροσωπεύουν πλέον τα δυο τρίτα του συνολικού πληθυσμού των προσφύγων που είναι καταγεγραμμένοι στη χώρα», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κριστίν Μπεσέι, αξιωματούχος αρμόδια για τις δημόσιες σχέσεις της αντιπροσωπείας της UNHCR στην Αίγυπτο.
«Στην αρχή του πολέμου, χιλιάδες Σουδανοί έφθαναν καθημερινά στην Αίγυπτο, προτού ο αριθμός τους σταθεροποιηθεί στις μερικές εκατοντάδες την ημέρα», σημείωσε.
Η Αίγυπτος φιλοξενεί το τρέχον διάστημα 546.746 επίσημα καταγεγραμμένους πρόσφυγες από το Σουδάν, επί συνόλου 827.644 προσφύγων 95 εθνικοτήτων, διευκρίνισε η ίδια.
Είναι συγκεντρωμένοι κατά κύριο λόγο στο Κάιρο και προάστιά του, στην Αλεξάνδρεια και στην Ασουάν, πρόσθεσε.
Τον Απρίλιο του 2023, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στο Σουδάν, η Αίγυπτος δεν απαιτούσε ακόμη να εξασφαλίζεται βίζα από τις γυναίκες, τα παιδιά και άνδρες άνω των 50 ετών· όμως, τους μήνες που ακολούθησαν, και καθώς προοδευτικά οι ροές προσφύγων γιγαντώνονταν, οι αρχές επέβαλαν την αναγκαία προϋπόθεση όλοι οι Σουδανοί να λαμβάνουν θεωρήσεις διαβατηρίων, υποχρεώνοντας στην πράξη πολλούς πρόσφυγες να εισέρχονται στη χώρα παράτυπα.
Τον Αύγουστο αυτής της χρονιάς, οι αιγυπτιακές αρχές έκαναν ακόμη πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις για την είσοδο, υποχρεώνοντας τους Σουδανούς να εξασφαλίζουν «άδεια ασφαλείας εκ των προτέρων» και βίζα, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως εκατοντάδες ακόμη Σουδανοί φθάνουν καθημερινά στο κέντρο του Καΐρου, έπειτα από εξαντλητικό ταξίδι μέσω της ερήμου, συχνά με παραφορτωμένα φορτηγά.
Σουδανοί πρόσφυγες βρήκαν επίσης άσυλο σε άλλα γειτονικά κράτη: στο Νότιο Σουδάν, στο Τσαντ και στη Λιβύη.
Σε ενημέρωσή της που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, η αντιπροσωπεία της UNHCR στην Αίγυπτο σημείωσε πως η μαζική έλευση προσφύγων ασκεί πλέον «τεράστια πίεση στους πόρους και στις υποδομές της Αιγύπτου».
Η Χανάν Χαμντάν, η αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Αίγυπτο και στον Αραβικό Σύνδεσμο, τόνισε πως «το βάρος που σηκώνει η Αίγυπτος είναι αφόρητο κι απαιτείται άμεση και ουσιαστική διεθνής βοήθεια για να εξασφαλιστεί η προστασία και η ευημερία των ανθρώπων που πλήττονται από τη σύρραξη».
Σημείωσε ακόμη ότι το σχέδιο για το 2024 προκειμένου να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν έχει χρηματοδοτηθεί κατά «1,52 δισεκ. δολάρια», με άλλα λόγια οι πόροι που συγκεντρώθηκαν είναι «μόλις το 56,3% των 2,7 δισεκ. δολαρίων που είχαν ζητηθεί».
Η Αίγυπτος μοιράζεται εκτεταμένα σύνορα με το Σουδάν, όπου μαίνεται από τη 15η Απριλίου 2023 πόλεμος ανάμεσα στον τακτικό στρατό, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, τον πρώην υπ’ αριθμόν δύο της στρατιωτικής χούντας που μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του επικεφαλής της.
Ο πόλεμος αυτός έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Σουδανούς και μετέτρεψε πάνω από 11 εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, από τους οποίους 3,1 εκατ. βρήκαν καταφύγιο εκτός συνόρων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -EFE)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πόλεμος στο Ιράν: Οι “ονειρικές διακοπές” που ακυρώθηκαν και τα υπερατλαντικά ταξίδια που μετατράπηκαν σε εφιάλτη
- Φιντάν: «Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος – Η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί ούτε πρόκειται να απαντήσει στο Ιράν»
- Βρετανία: Εξετάζουμε πιο ενεργή συμμετοχή στον πόλεμο με πλοία και drones
- Ν. Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε
- Το μήνυμα του ΠτΔ έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του: «Μόνο με συνεννόηση κάνουμε άλματα»
- Η Ιωάννα της Ηρακλειάς – Η δασκάλα με τη μία μαθήτρια, που διορίστηκε τυχαία στο μικρό νησάκι κι έμεινε μόνιμα εκεί
- Πώς η Κίνα χρησιμοποιεί drones για να λιώσει τον πάγο πάνω σε ηλεκτρικά καλώδια! ΒΙΝΤΕΟ
- Πυροβολισμοί στη Νέα Μάκρη: Προσαγωγές Τούρκων υπηκόων
- Τεχνολογία και ηλεκτρονικό εμπόριο: Πώς αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών – Στοιχεία για την Ελλάδα
- Χρυσοχοΐδης για έξυπνες κάμερες: Έχει ξεκινήσει η λειτουργία τους, αλλά όχι η αποστολή των κλήσεων









