Η έκθεση αυτή του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης Επισιτιστικής Ασφάλειας (Integrated Food Security Phase Classification -IPC) προειδοποιεί για «μια επικείμενη και σημαντική πιθανότητα λιμού, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας».
Στις 17 Οκτωβρίου, μια προηγούμενη έκθεση του IPC, αποτέλεσμα της εργασίας εμπειρογνωμόνων των ΜΚΟ και των υπηρεσιών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης αυτής του FAO, δηλαδή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας με έδρα τη Ρώμη, εκτίμησε ότι περίπου 345.000 κάτοικοι της Γάζας θα αντιμετώπιζαν πείνα σε «καταστροφικό» επίπεδο μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου του 2025, δηλαδή 16% του πληθυσμού.
Αυτή η αξιολόγηση αντιστοιχεί στο υψηλότερο επίπεδο του Ολοκληρωμένου Πλαισίου ταξινόμησης για την ασφάλεια των τροφίμων, στο επίπεδο 5 (3: κρίση, 4: έκτακτη ανάγκη, 5: καταστροφή).
Ωστόσο, έκτοτε, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας με την κατάρρευση των συστημάτων διατροφής, τη μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας και μια κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά το νερό, την αποχέτευση και την υγιεινή, υπογραμμίζει η έκθεση.
«Μπορούμε επομένως να εκτιμήσουμε ότι η πείνα, ο υποσιτισμός και η υπερβολική θνητότητα λόγω υποσιτισμού και ασθενειών αυξάνονται ραγδαία», σημειώνει η έκθεση.
Τον περασμένο μήνα οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των αποστολών βοήθειας που επιτρέπονται στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023.
Καθώς η πρόσβαση στα τρόφιμα συνεχίζει να επιδεινώνεται, οι τιμές εκτοξεύονται στη μαύρη αγορά: η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 2,612%, της βενζίνης κατά 1,315% και των ξύλων κατά 250%, σύμφωνα με την έκθεση.
«Παράλληλα με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές των βασικών αγαθών, που συνεχίζουν να αυξάνονται, έχουν καταρρεύσει τα μέσα διαβίωσης που μας επιτρέπουν να αγοράζουμε ή να ανταλλάσσουμε τρόφιμα και άλλες βασικές ανάγκες», επισημαίνει.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: epa-epa
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χαμός στη Βραζιλία: Τουλάχιστον 64 οι νεκροί από την αστυνομική επιχείρηση κατά του οργανωμένου εγκλήματος
- Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Το μεγάλο ΟΧΙ των ηρώων του 1940 είναι ένα παντοδύναμο ΝΑΙ στην ελευθερία και στην αλήθεια
- Οι Ρώσοι δίνουν στο Μινσκ το όπλο-«εφιάλτη» για την Δύση – Τι γνωστοποιήθηκε για τον Δεκέμβριο
- Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη της Γάζας – Νέοι φόβοι για την περιοχή
- Καρακάξα…βγαλμένη από θρίλερ! Επιτέθηκε σε γυναίκα αφήνοντάς την με σπασμένο λαιμό
- Συγκλονιστική καταδίωξη: Μοτοσικλετιστής σκότωσε αστυνομικό και δείτε τι έκανε συνάδελφός του! vid
- Ο κυκλώνας Μελίσσα έφθασε στη Τζαμάικα – Συγκλονιστικό βίντεο
- Ερντογάν και Στάρμερ υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία μαχητικών Eurofighter
- Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κ. Μητσοτάκη
- Ο δολοφόνος του Τζον Λένον παραδέχεται επιτέλους τον πραγματικό λόγο που τον σκότωσε









