Στο μενού του περιλαμβάνει δύο απαγορεύσεις: την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού στα άτομα που έχουν γεννηθεί από το 2009 και μετά και την απαγόρευση του καπνίσματος σε ορισμένους εξωτερικούς χώρους.
Ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ κάνει λόγο για «ένα νομοθέτημα επαναστατικό για την δημόσια υγεία». «Θα επιτρέψει να σωθούν χιλιάδες ζωές και θα προστατεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS)», είπε.
Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, τα άτομα που έχουν γεννηθεί μετά το 2009 δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν νομίμως τσιγάρο.«Θα είναι η πρώτη άκαπνη γενιά της χώρας μας», δήλωσε στο Sky News.
Η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο και υιοθέτησε την πρόταση που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση των Τόρις τον Απρίλιο. Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στις αρχές του Ιουλίου διέκοψε την επεξεργασία του νομοθετήματος.
Το νομοσχέδιο παρουσιάζεται σήμερα στο κοινοβούλιο, αλλά θα συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο.
Η κυβέρνηση των Εργατικών επιδιώκει την απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους όπως οι παιδικές χαρές, κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία.
Αντίθετα, δεν τίθεται πλέον θέμα απαγόρευσης του καπνίσματος στους κήπους των παμπ, έξω από εστιατόρια ή στάδια, όπως είχε μεταδοθεί από τα μέσα ενημέρωσης τον Αύγουστο.
«Ο τομέας της εστίασης έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια και δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε την πίεση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων ατμίσματος και την επιβολή περιορισμών στην χρήση ορισμένων γεύσεων και στην συσκευασία τους.
Ηδη η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στο τέλος του Οκτωβρίου ότι η πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσεως με ζωηρά χρώματα και ευχάριστες γεύσεις τα οποία προτιμούν οι νέοι θα απαγορευθούν από την 1η Ιουνίου 2025.
Το κάπνισμα ευθύνεται για τον θάνατο 80.000 ανθρώπων ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Αποτελεί τεράστιο βάρος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μονοπωλώντας ραντεβού, απεικονιστικές εξετάσεις και εγχειρήσεις και κοστίζοντας 3,1 δισεκατομμύρια στερλίνες ετησίως στους φορολογούμενους, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Το κάπνισμα «ευθύνεται για το ένα τέταρτο των θανάτων από καρκίνο».
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο Jean Paul Gautier λάτρης της Ελλάδας, τρελαίνεται για ντολμαδάκια – Τρώει σαν παραδοσιακός Έλληνας
- Περιοδεία του Σωκράτη Φάμελλου στη Θεσσαλονίκη – Οι περιοχές που θα επισκεφθεί
- Στην πατρική κατοικία του Βούτσιτς βρέθηκε ο Δένδιας
- Σοκ στη Γαλλία: Κουκουλοφόροι απήγαγαν και ανάγκασαν ζευγάρι να τους μεταφέρει 8 εκατ. ευρώ σε κρυπτονομίσματα
- Ρωσία: Ρεπόρτερ έκανε πρόταση γάμου ζωντανά στη συνέντευξη Τύπου του Πούτιν – Δείτε βίντεο
- Ουκρανικό ζήτημα: Τι δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
- Ιταλία: Εισιτήριο 2 ευρώ στη Φοντάνα ντι Τρέβι από 1η Φλεβάρη – Θα είναι δωρεάν μόνο για τους κατοίκους της Ρώμης
- Λαοί της Ευρώπης υποφέρουν στον «βωμό» της εμμονής Ευρωπαίων διεθνιστών
- Πλήρης επάρκεια αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές της Αττικής παρά τα αγροτικά μπλόκα
- Ο δήμος Θεσσαλονίκης δημιουργεί 120 νέες και δωρεάν θέσεις στάθμευσης κοντά στα δικαστήρια









