Ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την άκρως επιτυχημένη Σύνοδο των BRICS στο ρωσικό Καζάν και ήδη μελετώνται τα επόμενα βήματα, καθώς στόχος είναι να εφαρμοστεί ένα σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της διεθνούς τάξης που αντανακλά τις αυξανόμενες φιλοδοξίες του Παγκόσμιου Νότου.
Για τα νέα μέλη και τις χώρες εταίρους, οι BRICS παράσχουν μια εναλλακτική πλατφόρμα για την συζήτηση ζητημάτων όπως η ελάφρυνση του χρέους, η οικονομική ανάπτυξη και πολλά άλλα, όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.
Πρόκειται για τομείς όπου η κυριαρχία δυτικών θεσμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Η Αλγερία, η Ουγκάντα και η Νιγηρία θα ενταχθούν στους BRICS ως χώρες εταίροι, αντικατοπτρίζοντας την ευρεία αναγνώριση του αυξανόμενου παγκόσμιου ρόλου της Αφρικής. Στη Λατινική Αμερική, η Βολιβία και η Κούβα έχουν κάνει βήματα για περισσότερη συνεργασία με τον όμιλο. Η προσέγγιση μεταξύ BRICS και ASEAN θα διευκολυνθεί με την προσθήκη της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ στον κατάλογο των εταίρων. Αυτό είναι πιθανό να είναι μόνο η αρχή. Περισσότερες από 30 χώρες θέλουν να ενταχθούν στον οργανισμό με την μία ή την άλλη μορφή, αλλάζοντας τα δεδομένα.
Το επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής ήταν η έγκριση της Διακήρυξης του Καζάν, σχολιάζεται, ενός φιλόδοξου εγγράφου που σκιαγραφεί ένα κοινό όραμα για μια δικαιότερη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, όπως την αποκαλούν. Η δήλωση επιβεβαίωσε την δέσμευση για πολυμέρεια και ζήτησε την μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, την οποία η Ανατολή φαντάζεται ως συγκυβέρνηση με μία αποδυναμωμένη και συνεργάσιμη Δύση χωρίς ηγεμονικές φιλοδοξίες.
Ο κύριος στόχος είναι να γίνουν τα διεθνή ιδρύματα πιο αντιπροσωπευτικά των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών. Αυτή η έκκληση για μεταρρύθμιση απευθύνεται ιδιαίτερα σε θεσμούς όπως ο ΟΗΕ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, που εδώ και καιρό κυριαρχούνται από δυτικές δυνάμεις.
Όπως τονίζεται, τα κράτη BRICS θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την Δύση, η οποία επέκρινε και γελοιοποίησε την επέκταση της ένωσης και απέρριψε το φόρουμ του Καζάν ως μια παράσταση χωρίς νόημα, ενώ οι ηγέτες των BRICS θα πρέπει να φροντίσουν ότι η ένωση της Ανατολής και του Παγκοσμίου Νότου να μην γίνει πλατφόρμα αντιδυτικής τοποθέτησης, αλλά φόρουμ για μια μη δυτική εναλλακτική αφήγηση στην παγκόσμια πολιτική με το βλέμμα σε μία νέα εποχή για όλον τον πλανήτη!
Κανένας δεν πρέπει να αποκλειστεί από την νέα εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και όλα δείχνουν πως οι χώρες του μη δυτικού κόσμου θα εισέλθουν σε αυτή πιο ομαλά και υπό την «σημαία» της ισοτομίας στο εμπόριο, την οικονομία κοκ. Αυτό είναι το μήνυμα σε όλες τις χώρες που βρίσκονται ή θα ενταχθούν στους BRICS.
Με πληροφορίες από Russia Today/Kommersant, photo freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κινέζοι απελευθερώνουν ρομπότ δεινόσαυρους με τεχνητή νοημοσύνη! BINTEO
- Το ανθρωποειδές ρομπότ που κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού..αλλά διχάζει, vid
- Κ. Δημογλίδου για Βορίζια: «Οι δυνάμεις της αστυνομίας θα παραμείνουν για όσο χρόνο χρειαστεί»
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Σορός άνδρα εντοπίστηκε σε κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Κάτω Τούμπα
- Aφιερωμένα στη σχέση της πόλης με τη θάλασσα τα εγκαίνια της έκθεσης «Thessaloniki Boat & Fishing Show»
- Η Ελλάδα Τιμώμενη Χώρα στην 44η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα στην Αραβία
- Η Νιγηρία θα καλωσορίσει την βοήθεια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση ισλαμιστών ανταρτών
- Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου κάλεσε τη Νότια Κορέα για συνεργασία στις αλυσίδες εφοδιασμού
- Τραγικό θάνατο βρήκαν 2 φίλοι στη Φθιώτιδα: Σκοτώθηκαν τα ξημερώματα σε τροχαίο
- Βρετανία: Η χθεσινή επίθεση με μαχαίρι σε τρένο δεν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική επίθεση









