Το έργο ξεκίνησε από τον επιχειρηματία Gagik Tsarukyan, αρχηγό του Κόμματος της Ευημερούσας Αρμενίας και πρώην βουλευτή.
Το άγαλμα που σχεδίασε ο γλύπτης Armen Manvelian θα έχει ύψος 33 μέτρα (108,3 πόδια) πάνω σε ένα βάθρο 44 μέτρων που θα σκαρφαλώσει στο Χάτις. Το ίδιο το βουνό που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ερεβάν, βρίσκεται πάνω από 2.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το αρμενικό Υπουργείο Παιδείας, Επιστήμης και Πολιτισμού διέταξε τη διακοπή της κατασκευής του μνημείου τον Ιούλιο του 2022 μία ημέρα αφότου ξεκίνησε επίσημα, παρουσία μέλους της κυβέρνησης. Απηχώντας τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι αρχαιολόγοι, το υπουργείο είπε ότι το Χάτις φιλοξενεί περίπου 20 αρχαία μνημεία που προστατεύονται νομικά από το κράτος. Ξεχώρισε τα ερείπια ενός φρουρίου της Εποχής του Χαλκού που ανακαλύφθηκε στην κορυφή του βουνού από μια αρμενιο-ιταλική αρχαιολογική αποστολή το 2019.
Ο Τσαρουκιάν είπε ότι τροποποίησε το έργο για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του υπουργείου. Δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα μνημεία και ακόμη και να ανακαινίσει ορισμένα από αυτά.
Ενώ η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για το έργο, η Αρμενική Εκκλησία απέρριψε τα σχέδια. Δήλωσε ότι η τοποθέτηση ενός αγάλματος του Χριστού δεν αντιστοιχεί στις «αιωνόβιες λατρευτικές παραδόσεις» της Αρμενικής Εκκλησίας.
Ο Τσαρουκιάν είπε ότι το άγαλμα είναι “σχεδόν έτοιμο”, καθώς μίλησε με δημοσιογράφους σε ένα εργαστήριο όπου είναι λαξευμένο.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: EPA-EFE
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Ακυρώνονται τρεις παραστάσεις του ΚΘΒΕ λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων του
- Θεσ/νίκη: Χειροπέδες σε Έλληνα καταζητούμενο για μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής σχεδόν 30 εκατ. ευρώ
- Μέγαρο Μουσικής: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την αρχή του 2026 – Τον Φεβρουάριο το αφιέρωμα στον Ραχμάνινοφ
- Γεωπολιτική «απόδραση» της Ρωσίας μέσω Ιράν – Τεράστια εξέλιξη για την Μόσχα
- Παρίσι: Η διεύθυνση του Λούβρου ανακοίνωσε πως το μουσείο λειτουργεί εν μέρει, παρά την απεργία
- Θεσσαλονίκη: Το ρομπότ Pepper μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους – Δείτε βίντεο
- ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές 487,9 εκατ. – Επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέχρι 31/12
- Βενεζουέλα: Απέπλευσαν δύο τάνκερ με υποπροϊόντα πετρελαίου
- ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες
- Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας 2026 –2030: Οδικός χάρτης για ένα ασφαλές ψηφιακό μέλλον στην Ελλάδα









