«Η σημερινή ημέρα δεν αποτελεί απλά υπενθύμιση ένδοξης στιγμής του παρελθόντος. Συνιστά προβολή στοιχείων της εθνικής συλλογικής μνήμης ενός ιστορικού παραδείγματος. Πριν από 84 χρόνια οι πρόγονοί μας στάθηκαν ανυποχώρητοι απέναντι στη φασιστική επιβουλή. Προάσπισαν την ελευθερία της Πατρίδας μας, αναδεικνύοντας την εθνική μας αξιοπρέπεια». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στην ημερήσια διαταγή του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, απευθυνόμενος στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, στρατιώτες, ναύτες, σμηνίτες, εθνοφύλακες, εφέδρους και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Με προμετωπίδα τις Ένοπλες Δυνάμεις», πρόσθεσε, «την ένστολη δηλαδή έκφραση της κοινωνίας των πολιτών, εξέφρασαν την κοινή συλλογική αντίληψη για αντίσταση, υπερασπιζόμενοι ιδανικά και αξίες που καθοδηγούν διαχρονικά την εθνική μας πορεία και καταθέτοντας πολλοί, το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια τη ζωή τους, ως τίμημα αυτής της ελευθερίας».
Το «ΟΧΙ» του 1940 συνιστά, συνέχισε, «διαχρονική απάντηση σε κάθε απόπειρα αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας μας. Συνιστά μείζονα συμβολισμό άρνησης υποταγής, ριζωμένο στο ελληνικό συλλογικό μας υποσυνείδητο. Συμβολισμός τριών γραμμάτων».
«Επί των ημερών μας», σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «η δυνατότητα να το επαναλάβουμε, αν απαιτηθεί, κραταιώνεται με σταθερές Συμμαχίες και κυρίως με ισχυρές ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες διαφυλάττουν αποτελεσματικά τα ελληνικά που είναι και τα ευρωπαϊκά σύνορα».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχαρίστησε από καρδιάς τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων για τις υπηρεσίες τους «στην πατρίδα και την κοινωνία». Και συμπλήρωσε: «Ο ρόλος σας υπερβαίνει το παραδοσιακό όριο της Εθνικής Άμυνας και επεκτείνεται στην υποχρέωση προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο την ώρα της ανάγκης».
«Τιμήστε την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με τον τρόπο που της αρμόζει, με την προσήλωσή σας στα καθήκοντά σας. Η Εθνική Άμυνα δεν επιτρέπει κενά. Το ξέρετε καλύτερα απ’ όλους. Το συνταγματικό σας καθήκον δεν επιτρέπει αδυναμίες και δεν επιτρέπει εφησυχασμό» κατέληξε ο κ. Δένδιας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- 650 έφτασαν κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω έντονων καιρικών φαινομένων στην Κεντρική Μακεδονία
- Την έναρξη λειτουργίας της νέας ψηφιακής εφαρμογής railway.gov.gr ανακοίνωσε ο Κυρανάκης
- Ιωάννινα: Χειροπέδες σε 47χρονο που παρίστανε τον ιερέα ενώ είχε καθαιρεθεί
- Ιταλία: Δεν μπορεί να χειρουργηθεί ξανά το δίχρονο αγόρι στο οποίο τοποθετήθηκε κατεστραμμένη καρδιά
- Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ανατολή: Στην Ινδία ο Μητσοτάκης δεν μίλησε μόνο για οικονομία
- Τραγωδία στη Βάρη: Δύο εργάτες έχασαν την ζωή τους από ηλεκτροπληξία σε σπίτι
- Αντί για 1.000 ευρώ πλήρωvε ένα… σεντ – Ο 20χρονος χάκερ που έμενε δωρεάν σε πολυτελή ξενοδοχεία
- Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 38 συλληφθέντες από την επιχείρηση στο ΑΠΘ, αναβλήθηκε η δίκη στο Αυτόφωρο
- Θεσσαλονίκη: Προσποιούνταν τις κωφές και ζητούσαν οικονομική στήριξη για ανύπαρκτο ίδρυμα κωφών
- Αστυνομικοί έσωσαν φαλακρό αετό από τον παγωμένο ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης, vid









