Οι αρχές εξέδωσαν το 2021 άδεια για τη νέα μονάδα, που θα εγκατασταθεί στον σταθμό του Κίρσκο. Δημοψήφισμα, που θα είχε πάντως καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί την 24η Νοεμβρίου, για να εγκριθεί το έργο. Όμως 69 από τα 90 μέλη της Βουλής της Σλοβενίας ενέκριναν χθες ψήφισμα που ακύρωσε τη διαδικασία.
Το κείμενο που εγκρίθηκε χθες εγείρει «αμφιβολίες για τη δυνατότητα των εκλογέων να αποφανθούν κατά τρόπο ορθό, ανεξάρτητο και υπεύθυνο για εθνικό μακροπρόθεσμο μείζον διακύβευμα».
Τα ίδια κόμματα που ήθελαν να διεξαχθεί δημοψήφισμα τελικά υπαναχώρησαν, εξαιτίας της αβέβαιης έκβασης της ψηφοφορίας, έπειτα από επικρίσεις για έλλειψη διαφάνειας που διατυπώθηκαν κυρίως από οικολογικές οργανώσεις.
Η υποστήριξη των Σλοβένων στο σχέδιο συρρικνώνεται τους τελευταίους μήνες, έπεσε κάτω από το 60%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Dnevnik, ενώ υπολογιζόταν πως ανερχόταν στο 68% τον Ιανουάριο.
Το έργο, που εκτιμάται πως θα έχει κόστος 15 δισεκ. ευρώ, πλέον θα προχωρήσει πριν από το πιθανό δημοψήφισμα το 2027 ή το 2028, αφού γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες, δήλωσε ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκολόμπ.
Τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Κίρσκο, στο έδαφος της Σλοβενίας, κοντά στα σύνορα με την Κροατία, συνδιαχειρίζονται οι δύο χώρες αφού διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία. Καλύπτει περί το 20% των ενεργειακών αναγκών της Σλοβενίας και το 17% αυτών της Κροατίας.
Ο μοναδικός αντιδραστήρας, τύπου Westinghouse, που τέθηκε σε υπηρεσία το 1983, σχεδιαζόταν αρχικά να πάψει να λειτουργεί το 2023, όμως εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητες άδειες για την παράταση της λειτουργίας του για είκοσι χρόνια.
ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Frantz Listz: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο συνθέτης “φαινόμενο” που προκαλούσε φρενίτιδα στο κοινό
- Με 159 «ναι» πέρασε στην Βουλή η τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη
- Ο φόρος που έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικές γκρίνιες στην Ιταλία
- Συνεχίζονται οι επιτυχείς επιχειρήσεις των Ρώσων στις περιοχές Ζαπορίζια και Ντνιπροπετρόφσκ
- Σπάνιο στιγμιότυπο από τους θαλάσσιους πάγους που επέστρεψαν στην ανατολική Σιβηρία, vid
- Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο αναμένεται αύριο στο Ισραήλ
- Σύσταση εθνικής επιστημονικής επιτροπής για την ευλογιά των αιγοπροβάτων ανακοίνωσε η κυβέρνηση
- Νέες εξελίξεις στο Ισραήλ: Κάνουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που είχε πει ο Τραμπ
- Το Ιράν λέει ότι δεν θα επιστρέψει στις συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα
- FedHATTA: Μειωμένη η ζήτηση των Ελλήνων για ταξίδια την αργία της 28ης Οκτωβρίου – Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί