Το Ιράν καταδίκασε σήμερα χαρακτηρίζοντας “παράνομες και αδικαιολόγητες” τις αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή κατά του πετρελαϊκού του τομέα, ενώ η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι ενήργησε “σε απάντηση” στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.
Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ισμαήλ Μπαγαΐ, υπερασπίστηκε την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και “καταδίκασε έντονα” τις νέες “παράνομες και αδικαιολόγητες” αμερικανικές κυρώσεις.
Αυτές βάζουν στο στόχαστρο το σύνολο του τομέα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, αλλά και περίπου 20 πλοία και επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο εξωτερικό και κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου και πετροχημικών υλικών.
Με την κίνησή της αυτή, η Ουάσινγκτον αποσκοπεί να αυξήσει τις οικονομικές πιέσεις στην Τεχεράνη και “να περιορίσει τις δυνατότητες του καθεστώτος να συγκεντρώνει τα απαραίτητα εισοδήματα για να αποσταθεροποιεί την περιοχή και να επιτίθεται στους εταίρους των ΗΠΑ”, σημειώνει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
“Η πολιτική των απειλών και της μέγιστης πίεσης” δεν έχει καμία επίπτωση “στη βούληση του Ιράν να υπερασπιστεί την κυριαρχία του, την εδαφική του ακεραιότητα, τα εθνικά συμφέροντά του και τους πολίτες του κατά οποιασδήποτε ξένης παραβίασης και επίθεσης”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις θα επιτρέψουν στο Ισραήλ “να συνεχίσει να σκοτώνει αθώους και συνιστούν απειλή για την ειρήνη και την ενότητα της περιοχής και του κόσμου”.
Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν εξαπέλυσε περίπου 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ, σε επίθεση που παρουσίασε ως αντίποινα στον φόνο του ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, την οποία απέδωσε στο Ισραήλ, και του αρχηγού της λιβανικής Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, όπως και στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, του Αμπάς Νιλφορουσάν σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό στα τέλη Σεπτεμβρίου.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στρατιώτες σπάνε τσιμεντόλιθους με το κεφάλι τους μπροστά στον Κιμ Γιονγκ Ουν – ΒΙΝΤΕΟ
- Επιμένει ο Τραμπ: «Η Κούβα έχει σειρά», vid
- Πελώρια αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού ενέκρινε το Ισραήλ
- Ρώσος προσπαθεί να μετρήσει την αρκούδα του με την…μεζούρα και δείτε πώς αντιδρά! ΒΙΝΤΕΟ
- Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί το Ισραήλ να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
- Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βομβαρδίζει την πρωτεύουσα του Ιράν
- Φωτιά σε χημικό εργοστάσιο στο Ισραήλ που χτυπήθηκε από το Ιράν: Φόβοι για διαρροή επικίνδυνων υλικών (BINTEO)
- Αλλαγή στάσης από το Ισραήλ για τον Πανάγιο Τάφο μετά τη διεθνή κατακραυγή
- Έπος: Πλήρωμα πλοίου της είπε συγχαρητήρια για τον αρραβώνα…πριν της γίνει πρόταση γάμου! vid
- Πετρέλαιο: Η τιμή του βαρελιού του WTI ξεπέρασε ξανά τα 100 δολάρια, αυτή του Brent περί τα 116









