Αντιπροσωπεία της Χαμάς συνάντησε την Τετάρτη Καταριανούς και Αιγύπτιους μεσολαβητές στη Ντόχα για να συζητήσουν για την εκεχειρία στη Γάζα και μια πιθανή ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων,
Η Χαμάς δήλωσε ότι ο κύριος διαπραγματευτής της, ο Χαλίλ αλ-Χάγια, συνάντησε τον πρωθυπουργό του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπάς Κάμελ.
Η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι συζήτησαν για τις “εξελίξεις σε σχέση με το παλαιστινιακό ζήτημα και την επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας”, χωρίς να διευκρινίσει εάν οι συνομιλίες σημείωσαν πρόοδο.
Στη δήλωσή της, η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι είναι “έτοιμη να εφαρμόσει αμέσως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν” την 31η Μαΐου.
Οι πρόσφατοι κύκλοι διαμεσολάβησης που διοργανώθηκαν στη Ντόχα και το Κάιρο βασίστηκαν σε ένα πλαίσιο που καθορίστηκε τον Μάιο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και σε μια “πρόταση μετάβασης” που παρουσιάστηκε στις ενδιαφερόμενες πλευρές τον Αύγουστο.
Η Χαμάς επανέλαβε επίσης το αίτημά της για αποχώρηση του Ισραήλ από “όλα τα εδάφη στη Γάζα”. Η οργάνωση δήλωσε επίσης ότι δεν έθεσε άλλα αιτήματα στους διαπραγματευτές και ότι “απορρίπτει κάθε νέο όρο σε αυτή τη συμφωνία από οποιαδήποτε πλευρά”.
Μήνες παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχουν επιτρέψει να τεθεί τέλος στις μάχες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, εκτός από μια εκεχειρία μιας εβδομάδας που άρχισε στα τέλη Νοεμβρίου.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -EPA)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επιβεβαίωσε και το Πεντάγωνο! Νέα περίοδος δείχνει να ξεκινά μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ
- Η μπλε πεταλούδα Atlas με τα 229 χρωμοσώματα ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση της εξέλιξης
- Αυτά τα μέτρα ανέφερε το ΥΠΑΑΤ για τον περιορισμό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
- Tο Taste Atlas τίμησε ξανά την Ελλάδα: Τα δύο παραδοσιακά γλυκά με τυρί στα καλύτερα του κόσμου
- Η Gen Z δίνει πνοή στα vintage και second hand καταστήματα – Η “γρήγορη μόδα” ήρθε και στην Ελλάδα
- «Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown»! Ανησυχία για την κτηνοτροφία και την γεωργία στην Ελλάδα
- Bασίλισσα Καμίλα: Το πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρεί – Ελπίζει να αναρρώσει για την επίσκεψη Τραμπ
- Γκουτέρες: «Παρακολουθούμε τη συστηματική καταστροφή της πόλης της Γάζας»
- Νέες απόκοσμες εικόνες από το Κάλλιο – Αναδύθηκε το βυθισμένο χωριό στη λίμνη Μόρνου
- Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης