Η Αυστρία δεν πρόκειται να δεχθεί τους μετανάστες που απορρίπτονται στα σύνορα της Γερμανίας, ξεκαθάρισε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ, αντιδρώντας στην χθεσινή ανακοίνωση του Βερολίνου για επαναφορά ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα και απόρριψη μεταναστών επιτόπου.
«Η Αυστρία δεν θα δεχτεί ανθρώπους που απορρίπτονται από την Γερμανία. Δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμού εδώ», δήλωσε ο κ. Κάρνερ (του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος ÖVP) στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και πρόσθεσε ότι έχει ήδη δοθεί εντολή στον αρχηγό της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας «να μην διεκπεραιώσει καμία υποδοχή». Οι πρόσφυγες που ζήτησαν άσυλο δεν πρέπει να επιστρέφονται ανεπίσημα στα σύνορα, συνέχισε ο αυστριακός υπουργός και επικαλέστηκε την διαδικασία του Δουβλίνου. «Πρέπει να κινηθεί η επίσημη διαδικασία. Ένας πρόσφυγας μπορεί να μετακινηθεί μόνο με την συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους – μέλους», τόνισε.
Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη συνομιλήσει με τα γειτονικά κράτη για το μοντέλο απόρριψης μεταναστών που σχεδιάζει, καθώς προηγουμένως θέλει να συζητήσει με τα κρατίδια και την αντιπολίτευση στην Γερμανία. Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα, με την συμμετοχή τελικά και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Η κυρία Φέζερ εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι το γερμανικό σχέδιο δεν θα έχει αποτέλεσμα «ντόμινο» με την εισαγωγή παρόμοιων μέτρα σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πρόθυμος να μιλήσει για το θέμα με αρχηγούς κυβερνήσεων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ επισήμανε ότι έχει ήδη συζητήσει με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο επικεφαλής των βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ δήλωσε αντιθέτως ότι αναμένει και οι γειτονικές χώρες της Γερμανίας να λάβουν ανάλογα μέτρα. Ερωτηθείς ειδικά για την Αυστρία, ο κ. Ντόμπριντ δήλωσε ότι «οι Αυστριακοί φίλοι μας μάλλον θα αυξήσουν κι αυτοί τους ελέγχους στα σύνορα και θα απορρίπτουν περισσότερους».
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Φ. Καραβίτη / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Βρετανία-ΗΠΑ-Καναδάς: Επικοινωνία Στάρμερ με Τραμπ και Κάρνεϊ για την κατάσταση στο Στενό του Χορμούζ
- Το Ιράν επιθυμεί «σοβαρή αναθεώρηση» των σχέσεων του με κράτη του Κόλπου, δηλώνει ο Ιρανός πρεσβευτής στο Ριάντ
- Απίστευτη ιστορία: Μαθήτρια υιοθετήθηκε από τη δασκάλα της και έγινε η “Μatilda” της πραγματικής ζωής
- Ινδία-Ιράν: Ο Ινδός ΥΠΕΞ χαιρετίζει τις συνομιλίες με το Ιράν για το άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ
- Γάζα: Το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει την Τετάρτη «για περιορισμένη μετακίνηση ανθρώπων», λέει το Ισραήλ
- Ν. Χαρδαλιάς από Ίλιον: «Παραδίδουμε στις γειτονιές της Δ. Αθήνας ασφαλείς και σύγχρονους χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά μας»
- Σε εκδήλωση του ΥΠΕΝ αύριο ο Κ. Μητσοτάκης
- Όταν η τέχνη του δρόμου «παντρεύεται» με τη φύση (Vid)
- Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι σχεδιάζει τουλάχιστον 3 ακόμη εβδομάδες στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ιράν
- ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 – Μείωση 50% για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς









