«Δεν έχεις κάθε μέρα την ευκαιρία να περπατάς γυμνός σε ένα μουσείο», δήλωσε η Julie Guegnolle, 38 ετών, η οποία γιόρτασε τα γενέθλιά της στην έκθεση «Naturist Paradises» (Παραδείσοι του Νατουραλισμού) στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (Mucem).
Όπως αναφέρει το France 24, μία φορά τον μήνα, οι επισκέπτες του Mucem μπορούν να εξερευνήσουν την ιστορία του νατουραλισμού στην Ευρώπη φορώντας μόνο τα παπούτσια τους – ένα μέτρο προφύλαξης όχι για λόγους σεμνότητας, αλλά για να «αποφύγουν τα αγκάθια», όπως εξήγησε ο Eric Stefanut, επικεφαλής της FFN, της οργάνωσης νατουραλιστών της Γαλλίας, στο AFP.
Η Guegnolle, τυλιγμένη με ένα παρεό, ανέφερε ότι ήθελε να «κάνει κάτι διαφορετικό» για τα γενέθλιά της. Αυτή και ο σύζυγός της, Matthieu, επίσης γυμνός, ήταν ανάμεσα στους 80 επισκέπτες που περιφέρονταν στους χώρους της έκθεσης, όπου εκτίθενται 600 φωτογραφίες, πίνακες, γλυπτά και άλλα έργα τέχνης.
«Όταν φτάσαμε, νιώσαμε λίγο χαμένοι, αλλά τελικά δεν ήταν τόσο περίεργο», σχολίασε η Guegnolle.
Το πολιτισμικό σοκ των Βρετανών
Ωστόσο, κάποιοι επισκέπτες ένιωσαν ένα πολιτισμικό σοκ, όπως ένα ζευγάρι Βρετανών που εντυπωσιάστηκε από την απελευθερωμένη στάση απέναντι στη γύμνια. Ο Kieren Parker-Hall και ο Xander Parry δήλωσαν στο AFP ότι απόλαυσαν την εμπειρία, συμπεριλαμβανομένου ενός γυμνού ασπρόμαυρου πορτρέτου της Christiane Lecocq – πρωτοπόρου του γαλλικού νατουραλισμού, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών.
«Ο νατουραλισμός δεν είναι διαδεδομένος στην Αγγλία», είπε ο 28χρονος προγραμματιστής ιστοσελίδων Parker-Hall. Ο Xander Parry, 30χρονος κατασκευαστής βιτρό, συμφώνησε. Το να είσαι γυμνός στην Αγγλία θεωρείται «περίεργο… θα πρέπει να νιώθεις λίγη ντροπή που είσαι γυμνός», δήλωσε ο Parry.
Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη κατάταξη, το Mucem περιγράφει τη Γαλλία ως «τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό στον κόσμο» για όσους απολαμβάνουν τον γυμνισμό σε εξωτερικούς χώρους.
Το νατουραλιστικό κίνημα
Το νατουραλιστικό κίνημα αναπτύχθηκε στην Ελβετία και την Γερμανία τον 19ο αιώνα, όπως ανέφερε ο Bruno Saurez, επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης νατουραλιστών και συνδιοργανωτής της έκθεσης, στο AFP.
Η πρώτη ομάδα νατουραλιστών της Γαλλίας εμφανίστηκε στην περιοχή της Προβηγκίας, στη νοτιοανατολική Γαλλία, το 1930, πριν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Η νότια λιμενική πόλη της Μασσαλίας, που θεωρείται εδώ και καιρό «προπύργιο του νατουραλισμού», διαθέτει αρκετά κέντρα αφιερωμένα στον τρόπο ζωής αυτό, εν μέρει λόγω του ήπιου κλίματος της περιοχής, πρόσθεσε ο Saurez.
«Είμαστε ακριβώς πίσω από την Ισπανία στον αριθμό των επισκεπτών στα θέρετρα διακοπών» αφιερωμένα στους νατουραλιστές, σχολίασε.
Ωστόσο, για την Christelle Bouyoud, 53 ετών, ο νατουραλισμός είναι κάτι περισσότερο από αριθμούς τουριστών ή την ελευθερία του να είσαι γυμνός – ο γυμνισμός μπορεί να ενώσει τον κόσμο.
Για όσους θέλουν να επισκεφθούν την έκθεση με τα ρούχα τους ή και χωρίς αυτά, θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.
(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δένδιας: 54 χρόνια από τον θάνατο του Γ. Σεφέρη, του πρώτου Έλληνα ποιητή που βραβεύθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας
- Κοντογεώργης: Τι δήλωσε για κτηνοτρόφους, Αντώνη Σαμαρά και Τουρκία
- «Κραχ» σε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια: Μιλούν για κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε τις πτήσεις
- Τραμπ σε αγενή ρεπόρτερ: «Ήσυχα! Είσαι πολύ ενοχλητική», video
- Ο στρατός των ΗΠΑ ανακοινώνει πως σκότωσε στέλεχος του ΙΚ στη Συρία
- Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για αιγοπρόβατα: «Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown»
- Πασινιάν για Ρωσία: Ο πολιτικός μας διάλογος θα συνεχίσει να είναι ενεργός»
- “Κυνηγοί Δαιμόνων”: Η ταινία – φαινόμενο του Netflix φέρνει αύξηση στα τουριστικά έσοδα της Ν. Κορέας
- ΓΕΝ: Ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση Ελλάδας – Ινδίας στο Μυρτώο
- Χανιά: Προς ολοκλήρωση της κατασκευής τους, οι πισίνες του Δήμου στο Κλειστό Γυμναστήριο του Κλαδισού
Κύρια Θέματα

















