Το νησί, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής των Ειδικών που το επισκέφθηκαν πρόσφατα, ανακηρύχθηκε «Γαστρονομική Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2026».
Πρόκειται για μία εξέλιξη με ξεχωριστούς συμβολισμούς, αλλά και ιδιαίτερη αξία, καθώς η ομόφωνη απόφαση του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, ισχυροποιεί τη διακριτή ταυτότητα της Κρήτης, όπως αυτή διαμορφώνεται στο πέρασμα των χρόνων.
Μία ταυτότητα με ισχυρά ιστορικά χαρακτηριστικά, τα οποία βρίσκονταν επί αιώνες κρυμμένα στην κρητική γη και ήρθαν στο φως μέσα από τις σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Και ταυτόχρονα μία ταυτότητα προσανατολισμένη στο παρόν και το μέλλον, καθώς η μοναδικότητα της κρητικής γαστρονομίας συνιστά ένα ιδιαίτερο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, «η τιμητική απόφαση του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, για την ανακήρυξη της Κρήτης ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2026 συνιστά μια μεγάλη επιτυχία. Μια εξέλιξη που μας κάνει υπερήφανους». «Η άρτια προετοιμασία της υποψηφιότητας και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, έφερε το αποτέλεσμα που προσδοκούσαμε», πρόσθεσε. «Συνεχίζουμε ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης του 2026 με στόχο να αναδείξουμε το κρητικό διατροφικό πρότυπο στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας», κατέληξε ο κ. Αρναουτάκης.
(ΑΠΕ – ΜΠΕ / Ουρανία Μωραΐτη / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Προχωρούν οι συνομιλίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας
- Στον Ναό της Αναστάσεως, στα Ιεροσόλυμα η χειροτονία του Αρχιεπισκόπου Σινά Συμεών
- Γ. Γεραπετρίτης για δηλώσεις Χ. Φιντάν: Θέματα εθνικού συμφέροντος δεν μπαίνουν σε συζήτηση
- Έρχεται το «The Drama» με τους Ρόμπερτ Πάτινσον και Zεντάγια
- Μερτς: Η επίσκεψη στις ΗΠΑ δεν ήταν αυτό που ήλπιζε ο Ζελένσκι
- «Πρόκειται για παραλήρημα, ντροπή»: Τι εξόργισε την Τζόρτζια Μελόνι
- Γάζα: Επιστρέφουν στο Ισραήλ δύο φέρετρα με λείψανα ομήρων της Χαμάς
- Μ.Χαρακόπουλος: Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι μπορεί και δίνει λύσεις στα προβλήματα
- Τραγωδία στη Βραζιλία: Τουλάχιστον 17 νεκροί από ανατροπή λεωφορείου
- Ισραήλ κατά Χαμάς για τους ομήρους: «Δεν θα κάνουμε κανέναν συμβιβασμό»









