Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις από τα εναέρια μέσα, τα οποία λειτουργούν ανά ομάδες. Αυτή την ώρα βρίσκονται σε επιχείρηση 4 ελικόπτερα. Σε καπνογόνα μέτωπα άκαυστων και καμένων μετώπων υπάρχει πυρόσβεση, ενώ δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο.
Στη μάχη της πυρόσβεσης συμμετέχουν και οι εθελοντές που για 3η ημέρα δίνουν το «παρών», καθώς και ομάδες κατοίκων με υδροφόρες της περιφέρειας και δήμων.
Χιλιάδες στρέμματα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, έχουν καεί κυρίως με καλλιεργήσιμη γη και ελαιώνες, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η αγροτική οικονομία των κατοίκων και του δήμου. Τόνισε επίσης ότι σήμερα θα αιτηθεί να κηρυχθεί ο δήμος ως πυρόπληκτος, ώστε οι διαδικασίες ενίσχυσης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών να γίνουν άμεσα. Ζημιές που αφορούν μεταξύ άλλων, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ηλεκτρικών παροχών και δικτύων.
Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, η ισχύς των ανέμων έχει μειωθεί και όπως, τονίστηκε από το Συντονιστικό Κέντρο στο ΑΠΕ ΜΠΕ, υπάρχει η ελπίδα ότι σήμερα θα καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Τα εννέα χωριά και οικισμοί που εκκενώθηκαν χθες, έχουν και πάλι από το πρωί την παρουσία των κατοίκων τους, οι οποίοι προσπαθούν να οργανώσουν τις ζωές τους σε νέα βάση, δεδομένου ότι στο σύνολό τους οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και ορισμένοι με την κτηνοτροφία.
Όσοι δασοκομάντος από την Αθήνα χρειάστηκε να ξεκουραστούν φιλοξενήθηκαν στη Σχολή Αστυνομίας στο Ρέθυμνο με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Λιονή, η οποία ευχαρίστησε για την βοήθεια και την προσφορά του τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μανόλη Τσακαλάκη.
Αισιόδοξος για τη σημερινή ημέρα δήλωσε και ο Μιχάλης Σαρρής υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ έκανε λόγο για την μεγαλύτερη μάχη που έχει δοθεί στο Ρέθυμνο με τις φλόγες τα τελευταία χρόνια. Όλα, όπως είπε, που συνέβησαν δεν είχαν καμία δυνατότητα πρόβλεψης, με τον άνεμο να κινείται προς άλλες κατευθύνσεις διαρκώς και να δημιουργεί νέες εστίες από το πουθενά. Η μάχη όλων στα πεδία ήταν εμβληματική τόνισε ο κ. Σαρρής, ευχαριστώντας για την αφοσίωση στο έργο πολίτες, εθελοντές και πυροσβέστες.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Μ. Λαμπαθάκης / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παράταση υποβολής αιτήσεων εγγραφής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
- Το μέλλον της Γροιλανδίας κρέμεται από μία κλωστή, σύμφωνα με πρώην πρωθυπουργό της περιοχής
- Το βίντεο Μητσοτάκη για την παραλαβή της φρεγάτας «Κίμων» – Από την υπογραφή μέχρι την άφιξη στη Σαλαμίνα
- Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Ουτρέχτης – Κατέρρευσαν κτίρια, τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες, vid
- Νέα έκρηξη του Κιλαουέα στη Χαβάη – Δείτε βίντεο με το εντυπωσιακό συντριβάνι λάβας
- Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κούβα σε σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες από τον τυφώνα Μελίσα
- Φωτιά σε υπαίθριο χώρο στη Δάφνη Αττικής – Στο σημείο 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα
- Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στα Χανιά – Βεβαίωση 111 παραβάσεων και αντίστοιχη επιβολή διοικητικών προστίμων
- Λονδίνο: Φόβοι του δημάρχου για αύξηση της ανεργίας λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης
- Εξελίξεις εν όψει; Δήλωση έκπληξη» του Μερτς για την Ρωσία! Την επικαλέστηκε ο απεσταλμένος του Πούτιν
Κύρια Θέματα









