Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Metropoll δείχνει ότι το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία προηγείται του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με διαφορά 7,7 ποσοστιαίων μονάδων.
Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή», οι ερωτηθέντες πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 33,8% υπέρ του CHP και μόλις 26,1% υπέρ του ΑΚΡ.
Η δημοσκόπηση της Metropoll του Ιουλίου δείχνει ότι τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος σημείωσαν βουτιά 6,3 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την ίδια έρευνα ένα μήνα νωρίτερα, τον Ιούνιο. Σε εκείνη την έρευνα το ΑΚΡ κατέγραψε 32,4% έναντι 32,8% του CHP. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν μετά την αναγωγή του ποσοστού όσων δεν απάντησαν ή δήλωσαν αναποφάσιστοι.
Στις περυσινές βουλευτικές εκλογές, στις 14 Μαΐου 2023, το ΑΚΡ είχε βγει νικητής με 35,32% έναντι 25,41%του CHP, ενώ στις τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου φέτος το CHP έλαβε το 37,77% των ψήφων έναντι 35,49% του ΑΚΡ.
Από το ποσοστό του 35,32% που έλαβε το ΑΚΡ στις περυσινές βουλευτικές εκλογές, σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι, το 53,3%, δηλώνουν ότι θα ξαναψήφιζαν σήμερα το κυβερνών κόμμα, το 30,3% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι και οι υπόλοιποι είπαν ότι θα ψηφίσουν άλλα κόμματα. Κρίνεται πάντως απογοητευτικό για το CHP το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, κατορθώνει να απορροφήσει μόνο το 2,26% των πρώην ψηφοφόρων του ΑΚΡ.
Η δημοσκόπηση της Metropoll διεξήχθη μεταξύ 12 και 16 Ιουλίου 2024, σε δείγμα 1.784 ατόμων και σε 28 νομούς της Τουρκίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: epa-epa
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Απίστευτη τραγωδία στην Ιταλία: Πήδηξε από μπαλκόνι για να αυτοκτονήσει και σκότωσε μια 83χρονη!
- Ο Μητσοτάκης καλωσόρισε τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδο στην ΝΔ!
- Μεσανατολικό: Το Λουξεμβούργο θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος
- Σημαντική αλλαγή στην Ρωσία! Ελπίδα και για τις ελληνορωσικές σχέσεις
- ΔΥΠΑ: Πάνω από 6.000 πολίτες στις «Ημέρες Καριέρας» στη Θεσσαλονίκη
- Τραγωδία στην Κίνα: Πάνω από 1.000 τσιμπήματα σφήκας σκότωσαν δύο παιδιά
- Στην Νέα Δημοκρατία ο Ανδρέας Λοβέρδος
- H τουαλέτα “θαύμα” μιας Ρωσίδας γιαγιάς! Όταν τα φαινόμενα απατούν, vid
- Κορυδαλλός: Σοκαριστική επίθεση σε 26χρονη – Οδηγός μηχανής τη γρονθοκόπησε για να της πάρει το πορτοφόλι
- Γερμανία: Ισόβια στον Αφγανό δολοφόνο που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου αστυνομικό
Κύρια Θέματα

















