Η πρόεδρος της Γεωργίας ζήτησε σήμερα από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει τον αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένης επιρροής», τον οποίο υιοθέτησε τον Μάιο το κοινοβούλιο, παρά το κύμα διαμαρτυριών
Η φιλοευρωπαία Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, που έχει συγκρουστεί με την κυβέρνηση της χώρας της, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας «να ακυρωθεί οριστικά» ο νόμος, είπε ο εκπρόσωπός της, ο Γκιόργκι Μιχιλάτζε. Το κείμενο, πρόσθεσε, είναι «αντισυνταγματικό» επειδή παραβιάζει το άρθρο του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο οι αρχές θα πρέπει «να λάβουν όλα τα μέτρα» για «να διασφαλίσουν την ένταξη» της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Στα τέλη Μαΐου το κοινοβούλιο παρέκαμψε το προεδρικό βέτο της Ζουραμπισβίλι, η οποία διαθέτει μόνο περιορισμένες εξουσίες, και ενέκρινε τον νόμο.
Οι επικριτές του νόμου λένε ότι βασίστηκε στον αντίστοιχο ρωσικό για τους «πράκτορες του εξωτερικού» που χρησιμοποιείται για να καταπνιγεί κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή και ότι, με την εφαρμογή του, διακυβεύεται το ευρωπαϊκό μέλλον της Γεωργίας. Σύμφωνα με τον νόμο, επιβάλλονται εξοντωτικοί διοικητικοί έλεγχοι στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα μέσα ενημέρωσης των οποίων τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους προέρχεται από το εξωτερικό. Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» διαβεβαιώνει ότι έτσι εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των μκο.
Μετά την έγκριση του νόμου οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν στα τέλη Ιουνίου ότι η διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ έχει σταματήσει «ντε φάκτο» ενώ η Ουάσινγκτον επανεξετάζει τις σχέσεις της με την Τιφλίδα.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Ο Γάμος του Καλύτερού μου Φίλου»: Σε συζητήσεις η Τζούλια Ρόμπερτς για το σίκουελ της ταινίας
- Χαμός στη Θεσσαλονίκη: 35χρονος οδηγούσε μηχανή χωρίς πινακίδες και περνούσε κόκκινα φανάρια
- Στη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο του ΟΗΕ ο Γ. Γεραπετρίτης
- Η δήλωση που προκάλεσε αίσθηση! Ποιά θα είναι η συνέχεια για την ΝΔ;
- Τι κι αν είναι Σεπτέμβριος! Στη Θεσσαλονίκη στόλισαν πολυκατοικία για τα… Χριστούγεννα – Δείτε βίντεο
- Κρούσμα φυματίωσης στην Καστοριά
- «Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»- Η γυναικεία συμμετοχή στην υφαντουργική παραγωγή της Σύρου
- Ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια εκτόξευσαν πυραύλους στον Ειρηνικό, video
- Τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ινδίας
- Η ρωσική οικονομία απέχει πολύ από την ύφεση, σύμφωνα με τον Πούτιν