«Είναι μάλιστα», προσθέτει, «μια από τις πάγιες συστάσεις που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των σχετικών εκθέσεων που αξιολογούν την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας, που έως σήμερα έμενε ανεφάρμοστη. Γι’ αυτό και η προτεινόμενη μεταρρύθμιση που περιλαμβάνεται στο άρθρο 27 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε από το Υπ. Δικαιοσύνης αυτή την εβδομάδα προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο παρέχοντας στο δικαστικό σώμα αυτή τη δυνατότητα, αποτελεί σταθμό για την περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση του κράτους δικαίου στη χώρα μας», υπογραμμίζει επίσης και εξειδικεύει:
«Η συγκεκριμένη δυνατότητα δίνεται ως έκφραση γνώμης των ανωτάτων δικαστηρίων, στο πλαίσιο των ορίων που θέτει το Σύνταγμά μας, μέσω ψηφοφορίας που θα διενεργείται στις ολομέλειές τους. Να πούμε επίσης εδώ ότι αποφασιστικό όργανο για την επιλογή των δικαστικών ηγεσιών με βάση το ελληνικό Σύνταγμα ήταν και παραμένει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο όμως θα πρέπει να αξιολογεί και να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη και των ίδιων των δικαστικών σωμάτων. Πρόκειται για πρόβλεψη που εφαρμόζεται ήδη με διάφορες παραλλαγές, πλήρως ή μερικώς αναλόγως του Συντάγματος κάθε χώρας, σε Γερμανία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία, Γαλλία και Αυστρία».
Με αυτό τον τρόπο «κλείνουμε άλλη μια εκκρεμότητα που μας χώριζε έως σήμερα από το ευρωπαϊκό θεσμικό περιβάλλον, εφαρμόζοντας τη δέσμευση μας για σταθερή σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα κρίσιμα πεδία της οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής ζωής… και συνεχίζουμε!», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας, που κλείνει την ανάρτησή του απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Ελπίζω η μεταρρύθμιση αυτή να υπερψηφιστεί από την αντιπολίτευση ώστε να αποδείξει στην πράξη και με ειλικρίνεια το ενδιαφέρον της για το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας». Καταλήγοντας, ο ‘Ακης Σκέρτσος απονέμει τα εύσημα στους Γιώργο Φλωρίδη, Ιωάννη Μπούγα, Στέλιο Κουτνατζή και Γιώργο Μυλωνάκη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επιβεβαίωσε και το Πεντάγωνο! Νέα περίοδος δείχνει να ξεκινά μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ
- Η μπλε πεταλούδα Atlas με τα 229 χρωμοσώματα ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση της εξέλιξης
- Αυτά τα μέτρα ανέφερε το ΥΠΑΑΤ για τον περιορισμό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
- Tο Taste Atlas τίμησε ξανά την Ελλάδα: Τα δύο παραδοσιακά γλυκά με τυρί στα καλύτερα του κόσμου
- Η Gen Z δίνει πνοή στα vintage και second hand καταστήματα – Η “γρήγορη μόδα” ήρθε και στην Ελλάδα
- «Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown»! Ανησυχία για την κτηνοτροφία και την γεωργία στην Ελλάδα
- Bασίλισσα Καμίλα: Το πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρεί – Ελπίζει να αναρρώσει για την επίσκεψη Τραμπ
- Γκουτέρες: «Παρακολουθούμε τη συστηματική καταστροφή της πόλης της Γάζας»
- Νέες απόκοσμες εικόνες από το Κάλλιο – Αναδύθηκε το βυθισμένο χωριό στη λίμνη Μόρνου
- Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης