Την ανάγκη κοινών παγκόσμιων δράσεων, «ανεξαρτήτως γεωπολιτικών συμφερόντων και άλλων υπολογισμών», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε, χθες το βράδυ, στους Διαλόγους της Νισύρου, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Γεώργιος Ν. Μίχαλος, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του ιδίου.
Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη σκληρή πραγματικότητα με πλανητικές διαστάσεις και επιπτώσεις και όχι μελλοντικό σενάριο, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση.
Η τεχνική των μικρών βημάτων όσο σημαντική κι αν είναι δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης ίσως απειλής για τη ζωή στον πλανήτη μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος, επισημαίνοντας πως επείγει η αποτελεσματική ενασχόληση με τα βαθύτερα αίτια και όχι μόνο με τα αποτελέσματα της κρίσης αυτής.
Απαιτείται μετάβαση από το έχειν στο είναι
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στις πνευματικές και ηθικές ρίζες της οικολογικής κρίσης αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι διάσταση αυτής της κρίσης συνιστά και το γεγονός ότι «ο άνθρωπος, αν και γνωρίζει τα αδιέξοδα των επιλογών του, συνεχίζει να πορεύεται ως να μη εγνώριζε». Μάλιστα, όπως τόνισε, «ενώπιον της οικολογικής κρίσεως τρέφει ματαίας ελπίδας ότι η φύσις έχει τη δύναμη να υπερβαίνει αφ’ εαυτής τη συνεχιζομένην ανθρωπογενή καταστροφήν της και να αναπαράγεται».
Αφού σημείωσε πως προφανέστατα υπάρχουν υγιείς αντιδράσεις και ελπιδοφόρες εξελίξεις, αξιόλογες πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, δυναμικά οικολογικά κινήματα, επιστημονικές ανακαλύψεις και παρεμβάσεις, πολιτικές αποφάσεις επί τη βάση του κοινού καλού, ποικίλες αντιστάσεις εν ονόματι του σεβασμού προς το ανθρώπινο πρόσωπο και την ακεραιότητα της δημιουργίας, περιβαλλοντική εκπαίδευση και πολλά άλλα, επισήμανε τις αλλαγές που απαιτούνται.
Πέραν όλων αυτών, υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «απαιτείται ριζική αλλαγή νοοτροπίας και μία αξιολογική ανατροπή, μία μετάβαση από τον προσανατολισμό εις το έχειν εις την στροφήν προς το είναι. Εις ένα οικοφιλικό πολιτισμόν και εις τον πολιτισμόν της αλληλεγγύης». Αλλαγές στις οποίες, όπως τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μπορούν και οφείλουν να συμβάλουν πνευματικές δυνάμεις, όπως οι μεγάλες θρησκείες, αναπτύσσοντας το οικολογικό, κοινωνικό και ειρηνοποιητικό δυναμικό τους.
Το φαινόμενου του υπερτουρισμού και η αξία των εναλλακτικών μορφών τουρισμού
Ειδική μνεία έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο φαινόμενο του υπερτουρισμού, που αποτέλεσε κι ένα από τα θέματα των Διαλόγων της Νισύρου, επισημαίνοντας πως τα αδιέξοδά του αποκαλύπτουν την αξία των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ως μέσο ανάπτυξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και γενικότερα ως συμβολή στον πνευματικό πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ορθή κατανόηση του λεγόμενου θρησκευτικού τουρισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.
Συνεχάρη, τέλος, το Ίδρυμα Γεώργιος Ν. Μίχαλος για τη δράση του.
(ΑΠΕ – ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τραγωδία στον ΗΣΑΠ: Νεκρός ανασύρθηκε ο άνδρας που έπεσε στις ράγες στα Κάτω Πατήσια
- Θεσσαλονίκη: Καλάντα από … ρομπότ στην παιδοχειρουργική κλινική του Γ. Γεννηματάς
- Παραμονή Χριστουγέννων με «Νύχτα των Ευχών» στην πλατεία Κοτζιά
- Εκεί στα κράτη του Βορρά κινδυνεύει να συμβεί κάτι πολύ άσχημο
- Σοκ στην Ιταλία: Μέλη συμμορίας ανάγκασαν 15χρονο να γδυθεί και να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ
- Υπόθεση Πελικό και στη Βρετανία: 49χρονος νάρκωνε και βίαζε επί χρόνια τη σύζυγό του, μαζί με πέντε συνεργούς
- Το μήνυμα του Νετανιάχου μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
- Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ
- Πέθανε ο Chris Rea σε ηλικία 74 ετών – Ήταν ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas» (upd)
- Κ. Μητσοτάκης: Τι δήλωσε μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ









