Ο Πεζεσκιάν επικράτησε του υπερσυντηρητικού Σαΐντ Τζαλιλί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξασφαλίζοντας 16.384.403 ψήφους έναντι 13.538.179 του αντιπάλου του.
Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν μόλις 49,8%.
Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, ο μετριοπαθής, χαμηλών τόνων Μασούντ Πεζεσκιάν έχει επωμιστεί τις ελπίδες εκατομμυρίων Ιρανών που επιζητούν λιγότερους περιορισμούς στις κοινωνικές ελευθερίες, αλλά και μία πιο ρεαλιστική εξωτερική πολιτική.
Ο Πεζεσκιάν, νίκησε τον σκληροπυρηνικό Σαΐντ Τζαλιλί στο δεύτερο γύρο των χθεσινών προεδρικών εκλογών, ενώ είναι ένα πολιτικό πρόσωπο, το οποίο, είναι πιθανό να είναι ευπρόσδεκτο από τις παγκόσμιες δυνάμεις που ελπίζουν ότι ο ίδιος, είναι ενδεχόμενο να αναζητήσει την ειρηνική εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο αναπτύσσεται ταχύτατα.
Ο Πεζεσκιάν κατάφερε να νικήσει προσελκύοντας ένα εκλογικό σώμα, ο πυρήνας του οποίου πιστεύεται ότι είναι η αστική μεσαία τάξη και οι νέοι ψηφοφόροι που έχουν ευρύτατα απογοητευτεί εδώ και χρόνια, από την εφαρμογή σκληρών μέτρων από τις δυνάμεις ασφαλείας που κατέστειλαν κάθε δημόσια απόκλιση από την πιστή τήρηση του ισλαμικού τυπικού.
Ο 69χρονος καρδιοχειρουργός έχει υποσχεθεί ότι θα προωθήσει μία ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, θα αποκλιμακώσει τις εντάσεις για τις διαπραγματεύσεις που έχουν τελματωθεί με τις μεγάλες δυνάμεις για την αναζωογόνηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και θα βελτιώσει την προοπτική της ιρανικής κοινωνίας για κοινωνική φιλελευθεροποίηση και πολιτικό πλουραλισμό.
(ΑΠΕ – ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επιμένει ο Τραμπ: «Η υγεία μου είναι σε τέλεια κατάσταση»
- Κραν Μοντανά: Σε κρίσιμη κατάσταση τουλάχιστον 80 από τους 115 τραυματίες
- ΕΛ.ΑΣ.: Ποιοί ήταν οι «πρωταθλητές» των τροχαίων παραβάσεων τον Δεκέμβριο
- Ζητούν απόλυτο περιορισμό των ελευθεριών στο διαδίκτυο το 2026! Σοκαριστικό ΒΙΝΤΕΟ από τις ΗΠΑ
- Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε στο κενό από τον 3ο όροφο υπό ανέγερση οικοδομής
- Χατζηδάκης για αγρότες: Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην προσέρχονται στον διάλογο
- Ρωσία: Αποφάσισε να κατέβει με μία… σανίδα 500 χιονισμένα σκαλιά, vid
- Αυτός είναι πλέον το «δεξί χέρι» του Ζελένσκι
- «Κρατούσε τον σταυρό και οι φλόγες δεν τον άγγιξαν»! Τρομερή μαρτυρία από το Κραν Μοντανά
- Ρώσοι: Οι διαδηλώσεις στη Σερβία δείχνουν σημάδια «έγχρωμης επανάστασης»









