Ήταν εκεί για να τον στηρίξει, κυριολεκτικά, μετά την τηλεμαχία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν στο πλευρό του την επόμενη ημέρα όταν ο Τζο Μπάιντεν υποσχόταν ότι «θα συνεχίσει τη μάχη».
«Η γνώμη της έχει σίγουρα μεγαλύτερη αξία από οποιουδήποτε άλλου (για τον Αμερικανό πρόεδρο). Χωρίς τη στήριξή της θα ήταν αδύνατο να παραμείνει στην κούρσα», σχολιάζει η Τάμι Βίτζιλ καθηγήτρια επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης.
Το Σάββατο η επί 47 χρόνια σύζυγος του Μπάιντεν δήλωσε: «Ο Τζο δεν είναι μόνο ο σωστός άνθρωπος για αυτή τη δουλειά. Είναι ο μόνος».
Την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση της τηλεμαχίας, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ έπιασε το χέρι του συζύγου της για να τον βοηθήσει να κατέβει, με δυσκολία, μερικά σκαλιά στο στούντιο του CNN.
Την Παρασκευή εμφανίστηκε σε βίντεο στο πλευρό του στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στη Βόρεια Καρολίνα φορώντας ένα φόρεμα με το σύνθημα «Vote» (ψηφίστε).
Όταν παντρεύτηκε τον Τζο Μπάιντεν, το 1977, εκείνος ήταν χήρος καθώς πέντε χρόνια νωρίτερα αυτοκινητιστικό δυστύχημα είχε κοστίσει τη ζωή στην πρώτη σύζυγό του και την κόρη τους. Με την πρώτη σύζυγό του ο Μπάιντεν είχε αποκτήσει και δύο γιους: τον Μπο και τον Χάντερ. Ο Μπο πέθανε από καρκίνο το 2015. Ο Χάντερ Μπάιντεν έδινε επί χρόνια μάχη για να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά.
Σε μια οικογένεια που έχει περάσει πολλές δοκιμασίες, η Τζιλ αποτελεί πλέον τον βασικό πυλώνα στήριξης και είναι προφανές ότι χωρίς τη στήριξή της ο Δημοκρατικός δεν θα είχε επιδιώξει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στην προεδρία.
Μετά την εκλογή του Μπάιντεν, η Τζιλ συνέχισε να διδάσκει σε πανεπιστήμιο κοντά στην Ουάσινγκτον, κάτι πρωτοφανές για τη σύζυγο του προέδρου. Κατά τα λοιπά υιοθέτησε τα στερεοτυπικά καθήκοντα της πρώτης κυρίας, αναλαμβάνοντας τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του Λευκού Οίκου ή το μενού των δείπνων.
«Μια πρώτη κυρία σήμερα υποτίθεται ότι είναι το ‘όχι και τόσο κρυφό όπλο’ του συζύγου της, το οποίο προσθέτει αξία στην προσωπικότητά του και τον βοηθά να συγκεντρώσει δωρεές. Κατά συνέπεια είναι λογικό η Τζιλ Μπάιντεν να συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία», σημειώνει η Τάμι Βίτζιλ.
«Όμως υπάρχουν και όρια σε αυτή τη δραστηριότητα, τα οποία εμφανίζονται όταν ξεπεραστεί η κόκκινη γραμμή. Αν υπερασπίζεται πάρα πολύ ενεργητικά τον σύζυγό της, θα γίνει στόχος επικρίσεων», προσθέτει η πανεπιστημιακός.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρώτη κυρία αποτελεί μετά το ντιμπέιτ αγαπημένο στόχο υποστηρικτών του Τραμπ, οι οποίοι την παρουσιάζουν ως μια αδίστακτη δολοπλόκα.
«Αυτό που έκαναν η Τζιλ Μπάιντεν και η προεκλογική ομάδα (του Μπάιντεν) σήμερα το βράδυ (…) ισοδυναμεί με κακοποίηση ηλικιωμένου», σχολίασε την Πέμπτη το βράδυ η Ρεπουμπλικάνα βουλευτής Χάριετ Χέιγκμαν στο X.
Όμως οι επικρίσεις δεν προέρχονται μόνο από τη δεξιά, όπως μαρτυρά το αγανακτισμένο σχόλιο στο Χ του πρώην διαχειριστή επενδυτικού ταμείου και δωρητή των Δημοκρατικών Γουίτνεϊ Τίλσον.
«Σήμερα η σχεδόν κοινή αίσθηση των πιο πιστών Δημοκρατικών (όπως εγώ) είναι ότι ο Μπάιντεν και το στενό του περιβάλλον (ξεκινώντας από τη Τζιλ) προσπαθούν (να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος) είναι καλά, την ώρα που είναι προφανές ότι δεν είναι», έγραψε τη Δευτέρα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA-EPA)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μακρόν: Ο λαός της Βενεζουέλας απαλλάχτηκε από τη δικτατορία του Μαδούρο και αυτό είναι μία θετική εξέλιξη
- Bolywood, Chuck Norris και Rambo, υποτίθεται έκαναν την χωρίς αντίπαλο επιχείρηση των Αμερικανών
- Απίστευτο! Φορητό μηχάνημα ακτίνων Χ εντοπίζει στα σκουπίδια οικογενειακό κειμήλιο ασθενούς
- Η Ισπανία αντιδρά στην αμερικανική επέμβαση στη Βενεζουέλα
- Το ΒΙΝΤΕΟ με… μουσική επένδυση που δημοσίευσε ο Τραμπ από τα χτυπήματα στο Καράκας
- Αποκλιμάκωση και λύση με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ζητά η ΕΕ – Οι δηλώσεις Κόστα για τη Βενεζουέλα
- Ο Τραμπ απείλησε ανοικτά τις ηγεσίες Κολομβίας και Κούβας: «Να προσέχουν», vid
- Γυναίκα από το Μέριλαντ ισχυρίζεται ότι η εμμονή της με τους αριθμούς, τη βοήθησε να κερδίσει 50.000 δολάρια στο λαχείο
- Βενεζουέλα και Κολομβία, υποστηριζόμενες από Ρωσία και Κίνα, ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ
- Ο Μεντβέντεφ καλεί τον Τραμπ να συλλάβει τον Ζελένσκι: «Μήπως ήρθε η ώρα… “θείε Σαμ”;»









