Τα συνεργεία της πυροσβεστικής έσπευσαν την Κυριακή να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αγγλικανική εκκλησία της Αγίας Άννας, μια εθνική ιστορική τοποθεσία στη γειτονιά της Μικρής Πορτογαλίας στην καναδική πόλη.
«Το κτίριο έχει καταστραφεί ολοσχερώς όπως και όλα τα έργα τέχνης» είπε στις πρώτες του δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο Τζιμ Τζέσοπ, αναπληρωτής αρχηγός της πυροσβεστικής, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» για να προσδιοριστεί η αιτία της πυρκαγιάς.
Ανάμεσα στα έργα στο εσωτερικό της εκκλησίας υπήρχαν 20 που απεικόνιζαν τη ζωή του Ιησού και δημιουργήθηκαν από την Ομάδα των Επτά, αναγνωρισμένο όμιλο Καναδών ιμπρεσιονιστών ζωγράφων.
Στην ομάδα οφείλεται η δραματική αναμόρφωση του τρόπου με τον οποίο οι Καναδοί κατανόησαν και αντιλήφθηκαν την τεράστια άγρια φύση της χώρας. Τις τελευταίες δεκαετίες τα έργα των μελών της έχουν γίνει από τα πιο περιζήτητα στη χώρα. Η ομάδα των Επτά έφτασε στο δημιουργικό της ζενίθ τη δεκαετία του 1920.
Η Σάρα Μπάσνετ, καθηγήτρια ιστορίας τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο είπε ότι οι τοιχογραφίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο ενός είδους κίνησης ενάντια στη μαζική παραγωγή και υπέρ του μοναδικού, του όμορφου, του χειροποίητου που ενσωματώθηκε σε αυτή τη συγκεκριμένη εκκλησία στο Τορόντο.
Ο χαρακτηριστικός κεντρικός τρούλος της εκκλησίας βυζαντινού ρυθμού που χτίστηκε στις αρχές του 1900 έχει πλέον εξαφανιστεί, το εσωτερικό της φαίνεται να έχει καεί και οι τοίχοι από τούβλα είναι κατεστραμμένοι αλλά παραμένουν όρθιοι.
Ο Πίτερ Κόφμαν, ιστορικός αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Κάρλτον χαρακτήρισε την εκκλησία της Αγίας Άννας «ένα ένδοξο αποστάτη» σε άρθρο του.
«Ήταν όμορφη, ναι – εξαιρετική. Ήταν όμως και επαναστάτρια. Ήταν βυζαντινή, όταν οι Αγγλικανικές εκκλησίες υποτίθεται ότι ήταν γοτθικές. Διακοσμήθηκε από καλλιτέχνες χωρίς εμπειρία στη λειτουργική τέχνη» έγραψε ο Κόφμαν σε ανάρτηση στον ιστότοπο του πανεπιστημίου.
«Όταν ολοκληρώθηκε πλήρως, ήταν σίγουρα η πιο περίεργη Αγγλικανική εκκλησία στο Τορόντο, και πιθανώς στη χώρα» σημείωσε τονίζοντας ότι θα είναι «αδύνατο» να ανακατασκευαστεί το κτίριο.
Δείτε εικόνα ΕΔΩ
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επιβεβαίωσε και το Πεντάγωνο! Νέα περίοδος δείχνει να ξεκινά μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ
- Η μπλε πεταλούδα Atlas με τα 229 χρωμοσώματα ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση της εξέλιξης
- Αυτά τα μέτρα ανέφερε το ΥΠΑΑΤ για τον περιορισμό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
- Tο Taste Atlas τίμησε ξανά την Ελλάδα: Τα δύο παραδοσιακά γλυκά με τυρί στα καλύτερα του κόσμου
- Η Gen Z δίνει πνοή στα vintage και second hand καταστήματα – Η “γρήγορη μόδα” ήρθε και στην Ελλάδα
- «Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown»! Ανησυχία για την κτηνοτροφία και την γεωργία στην Ελλάδα
- Bασίλισσα Καμίλα: Το πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρεί – Ελπίζει να αναρρώσει για την επίσκεψη Τραμπ
- Γκουτέρες: «Παρακολουθούμε τη συστηματική καταστροφή της πόλης της Γάζας»
- Νέες απόκοσμες εικόνες από το Κάλλιο – Αναδύθηκε το βυθισμένο χωριό στη λίμνη Μόρνου
- Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης