αλλά το ποσοστό αυτό είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου και συνεχίζει να υποχωρεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η δημοτικότητα του Ζελένσκι, που κατέχει το προεδρικό αξίωμα εδώ και πέντε χρόνια, κατέγραψε άλμα μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και ανήλθε στο υψηλό ρεκόρ του 90% τον Μάιο εκείνης της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου.
Ωστόσο, υποχώρησε στο 77% τον περασμένο Δεκέμβριο, στο 64% τον Φεβρουάριο και στο 59% τον Μάιο, όπως ανέφερε το Ινστιτούτο σε ανακοίνωση, επικαλούμενο τη δημοσκόπηση που διενήργησε στα μέσα Μαΐου με αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 1.000 προσώπων.
Παράλληλα, η δυσπιστία προς τον πρόεδρο αυξήθηκε στο 36% τον Μάιο συγκριτικά με 35% τον Φεβρουάριο, 22% τον Δεκέμβριο και 7% τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο Ζελένσκι βρέθηκε αντιμέτωπος με σειρά προκλήσεων, όπως την αποτυχία της αντεπίθεσης την περασμένη χρονιά, την έντονη συζήτηση για την επιστράτευση που συχνά επικρίθηκε ως άδικη και σκάνδαλα διαφθοράς μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Ο αρχηγός του κράτους «διατηρεί τη νομιμότητα του στα μάτια της ουκρανικής κοινωνίας» και το « 70% με 80%» του πληθυσμού αντιτίθεται στη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών, σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του ινστιτούτου Άντον Γκρουτσένσκι, στην ανακοίνωση. Αντίθετα, οι Ουκρανοί είναι ολοένα και πιο επικριτικοί για ορισμένους κυβερνητικούς διορισμούς και ανησυχούν για την κοινωνική «ισότητα», κυρίως στη μάχη κατά της διαφθοράς και τη «ισότιμη» κατανομή του βάρους του πολέμου, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρώην κωμικός χωρίς πολιτική εμπειρία, εξελέγη αρχηγός του κράτους τον Απρίλιο του 2019 με το 73% των ψήφων για πενταετή θητεία που έπρεπε να παραταθεί επ’ αόριστον λόγω του πολέμου. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του μειώθηκε στο 37% ένα μήνα πριν από τον πόλεμο.
Εάν δεν υπήρχε πόλεμος, οι προεδρικές εκλογές επρόκειτο να λάβουν χώρα τον Μάρτιο του 2024. Αλλά η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει τη διενέργεια κάθε εκλογικής διαδικασίας όσο είναι σε ισχύ στρατιωτικός νόμος.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που επανεξελέγη για πέμπτη θητεία τον Μάρτιο, έχει ήδη δηλώσει σε πολλές περιστάσεις ότι δεν θεωρεί πλέον τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι νόμιμο πρόεδρο.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA-EPA)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Βρέθηκαν μούμιες στην Ασία 9.500 χρόνια αρχαιότερες από τις αιγυπτιακές
- Δημοσκόπηση: Χαμός με τον αριθμό κομμάτων που μπαίνουν Βουλή! Πόσοι θα ψήφιζαν πιθανό κόμμα Σαμαρά
- «Ο ήλιος ξυπνάει σιγά σιγά»: Η NASA προειδοποιεί ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα παραμείνει υψηλή
- ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο σε νέα «τροχιά» ενόψει τεχνολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων
- Τότε θα συναντηθούν κατά πάσα πιθανότητα Μητσοτάκης-Ερντογάν
- Μετρό Νέας Υόρκη vs μετρό Μόσχας! Δείτε απλά το ΒΙΝΤΕΟ και θα καταλάβετε
- Black Rabbit: Το σκοτεινό δράμα με τους Jason Bateman και Jude Law είναι ο άξιος “διάδοχος” του Ozark
- Ο Τραμπ είπε πως διαφωνεί με τον Στάρμερ στο θέμα της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους
- Συνάντηση του Μαχμούντ Αμπάς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα
- Σοκαριστικό ατύχημα σε τσίρκο: Ακροβάτισσα που χόρευε κρεμασμένη από τα μαλλιά της έπεσε στο κενό,vid
Κύρια Θέματα

















