αλλά το ποσοστό αυτό είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου και συνεχίζει να υποχωρεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η δημοτικότητα του Ζελένσκι, που κατέχει το προεδρικό αξίωμα εδώ και πέντε χρόνια, κατέγραψε άλμα μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και ανήλθε στο υψηλό ρεκόρ του 90% τον Μάιο εκείνης της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου.
Ωστόσο, υποχώρησε στο 77% τον περασμένο Δεκέμβριο, στο 64% τον Φεβρουάριο και στο 59% τον Μάιο, όπως ανέφερε το Ινστιτούτο σε ανακοίνωση, επικαλούμενο τη δημοσκόπηση που διενήργησε στα μέσα Μαΐου με αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 1.000 προσώπων.
Παράλληλα, η δυσπιστία προς τον πρόεδρο αυξήθηκε στο 36% τον Μάιο συγκριτικά με 35% τον Φεβρουάριο, 22% τον Δεκέμβριο και 7% τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο Ζελένσκι βρέθηκε αντιμέτωπος με σειρά προκλήσεων, όπως την αποτυχία της αντεπίθεσης την περασμένη χρονιά, την έντονη συζήτηση για την επιστράτευση που συχνά επικρίθηκε ως άδικη και σκάνδαλα διαφθοράς μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Ο αρχηγός του κράτους «διατηρεί τη νομιμότητα του στα μάτια της ουκρανικής κοινωνίας» και το « 70% με 80%» του πληθυσμού αντιτίθεται στη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών, σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του ινστιτούτου Άντον Γκρουτσένσκι, στην ανακοίνωση. Αντίθετα, οι Ουκρανοί είναι ολοένα και πιο επικριτικοί για ορισμένους κυβερνητικούς διορισμούς και ανησυχούν για την κοινωνική «ισότητα», κυρίως στη μάχη κατά της διαφθοράς και τη «ισότιμη» κατανομή του βάρους του πολέμου, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρώην κωμικός χωρίς πολιτική εμπειρία, εξελέγη αρχηγός του κράτους τον Απρίλιο του 2019 με το 73% των ψήφων για πενταετή θητεία που έπρεπε να παραταθεί επ’ αόριστον λόγω του πολέμου. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του μειώθηκε στο 37% ένα μήνα πριν από τον πόλεμο.
Εάν δεν υπήρχε πόλεμος, οι προεδρικές εκλογές επρόκειτο να λάβουν χώρα τον Μάρτιο του 2024. Αλλά η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει τη διενέργεια κάθε εκλογικής διαδικασίας όσο είναι σε ισχύ στρατιωτικός νόμος.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που επανεξελέγη για πέμπτη θητεία τον Μάρτιο, έχει ήδη δηλώσει σε πολλές περιστάσεις ότι δεν θεωρεί πλέον τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι νόμιμο πρόεδρο.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA-EPA)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ν. Χαρδαλιάς: «Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης, της συνύπαρξης και της ελπίδας»
- Νικητής του Powerball κέρδισε το αστρονομικό ποσό των 1,82 δις δολαρίων, το δεύτερο μεγαλύτερο έπαθλο στην ιστορία
- Ο Πούτιν ευχήθηκε “καλά Χριστούγεννα” στον Τραμπ – Το “καρφί” για τη Βενεζουέλα
- Ο Πούτιν βράβευσε τη Μαρία Ζαχάροβα την ημέρα των γενεθλίων της, vid
- Έφηβος από το Ιλινόις έχτισε ένα “Πύργο του Άιφελ” από… οδοντογλυφίδες κι έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ, vid
- «Ψηφιακό Γκούλαγκ»: Το όνειρο των διεθνιστών γίνεται πραγματικότητα
- Το είδαμε κι αυτό! Ζωάκια γέμισαν εκκλησία του Λονδίνου για τις sold – out λειτουργίες “Κάλαντα με κατοικίδια”, vid
- Γερμανία: Διέκοψε με την απόκοσμη αμφίεσή του χριστουγεννιάτικη Λειτουργία, vid
- Παρολίγο επεισόδιο πάνω από τη Βαλτική ανάμεσα σε Ρώσους και Πολωνούς
- Το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη συνεχίζει να “βρυχάται”- Εντυπωσιακά πλάνα με την καυτή λάβα ύψους 420 μέτρων









