Η αμνηστία αφορά, στην πράξη, τους τελευταίους πέντε απόστρατους στρατηγούς που δεν έχουν ακόμη αποφυλακιστεί, ηλικίας 80-90 ετών, με βεβαρημένη κατάσταση υγείας.
Από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι τον Μάρτιο του 2023 είχαν ήδη αποφυλακιστεί εννέα καταδικασθέντες στρατηγοί για λόγους υγείας ή προχωρημένης ηλικίας. Άλλος ένας πέθανε τον Δεκέμβριο του 2022 στη φυλακή.
Το λεγόμενο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» της 28ης Φεβρουαρίου 1997 κινήθηκε με αποφάσεις που ελήφθησαν με επιβολή από τη στρατιωτική ηγεσία στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, την 28η Φεβρουαρίου 1997, με στόχο την προάσπιση του κοσμικού και κεμαλικού χαρακτήρα του κράτους, ο οποίος κατά τον στρατό βρισκόταν στο στόχαστρο των ανερχόμενων ισλαμιστικών πολιτικών κύκλων. Στρεφόταν κατά του τότε πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, ιστορικού ηγέτη του τουρκικού πολιτικού ισλάμ και προέδρου του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευημερίας, καθώς και της Τανσού Τσιλέρ, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, προέδρου του κεντροδεξιού Κόμματος του Ορθού Δρόμου.
Η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας οδήγησαν στην παραίτηση του Ερμπακάν και στην πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού των δύο κομμάτων τη 18η Ιουνίου του ίδιου έτους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: epa-epa
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πιέζεται ο Μαρκόν! Τι συμβαίνει στην Γαλλία
- Μια νέα μορφή διαβήτη προκαλεί ο υποσιτισμός – Αφορά κυρίως τις φτωχές χώρες
- Viral βίντεο δείχνει γυναίκες να γυμνάζονται με μπούρκες και χιτζάμπ μέσα σε γυμναστήριο!
- Αναβλήθηκε η δίκη του 32χρονου αλλοδαπού για τις σεξουαλικές επιθέσεις στο Αιγάλεω
- Ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ για 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου – Τι διεκδικεί
- Την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών
- Υπόθεση Jimmy Kimmel: «Πόλεμος» Hollywood-Δεξιάς – Νέος χαμός στις ΗΠΑ
- «Ελεγχόμενο χάος»: Στην φόρα το σχέδιο των διεθνιστών
- ΚΕΔΕ: «Κόκκινη γραμμή» η μεταφορά των πολεοδομιών στο Κτηματολόγιο – Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ
- Πειραιάς: Κρατούμενος βρέθηκε απαγχονισμένος στα κρατητήρια του ΑΤ Δημοτικού Θεάτρου
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΚΕΔΕ

ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΙΟΡΤΗ
