Απλούστερη θα είναι ζωή των ιδιοκτητών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στην Ευρώπη, καθώς προχωρά ταχύτατα η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση των εγγράφων.
Μετά την αντικατάσταση του χάρτινου διπλώματος οδήγησης με το «πλαστικό», σε μορφή πιστωτικής κάρτας, σειρά έχουν και τα υπόλοιπα έγγραφα που αφορούν το όχημα και όχι τον οδηγό.
Την αρχή κάνει η Ολλανδία, βάζοντας τέλος στην πατροπαράδοτη άδεια κυκλοφορίας, η οποία αντικαθίσταται από μια πλαστική και έως εκ τούτου ανθεκτικότερη κάρτα.
Άδεια κυκλοφορίας
Σε μέγεθος πιστωτικής, η κάρτα αυτή θα γράφει τα βασικά στοιχεία του οχήματος, όπως ο αριθμός κυκλοφορίας, ο ιδιοκτήτης, ο κυβισμός, το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος και η ισχύς, ενώ ταυτόχρονα θα ενσωματώνει και chip μέσω του οποίου οι αρμόδιες αρχές θα αποκτούν πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας.
Στα χαρακτηριστικά της νέας κάρτας, το μικρό μέγεθος, η ανθεκτικότητα στον χρόνο καθώς και η παρουσία του chip σε συνδυασμό με τον μοναδικό bar code. Η οποιαδήποτε προσπάθεια πλαστογράφησης θα καταστεί σχεδόν αδύνατη.
Ο νέος τύπος της άδειας κυκλοφορίας προσφέρεται στην Ολλανδία από την 1η Ιανουαρίου του 2024, δείχνοντας τον δρόμο που πρόκειται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αργά ή γρήγορα.
Πολλές χώρες ακολουθούν ήδη το μοντέλο της πλήρους ψηφιοποίησης των εγγράφων, τα οποία αποθηκεύονται σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας, υποκαθιστώντας έτσι τα φυσικά έγγραφα.
Στην Ελλάδα, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση μόνο του ψηφιακού διπλώματος οδήγησης και της ταυτότητας και όχι στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος καθώς ακόμη δεν έχει ψηφιοποιηθεί.
(με πληροφορίες από carandmotor. gr / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τραγωδία στον ΗΣΑΠ: Νεκρός ανασύρθηκε ο άνδρας που έπεσε στις ράγες στα Κάτω Πατήσια
- Θεσσαλονίκη: Καλάντα από … ρομπότ στην παιδοχειρουργική κλινική του Γ. Γεννηματάς
- Παραμονή Χριστουγέννων με «Νύχτα των Ευχών» στην πλατεία Κοτζιά
- Εκεί στα κράτη του Βορρά κινδυνεύει να συμβεί κάτι πολύ άσχημο
- Σοκ στην Ιταλία: Μέλη συμμορίας ανάγκασαν 15χρονο να γδυθεί και να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ
- Υπόθεση Πελικό και στη Βρετανία: 49χρονος νάρκωνε και βίαζε επί χρόνια τη σύζυγό του, μαζί με πέντε συνεργούς
- Το μήνυμα του Νετανιάχου μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
- Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ
- Πέθανε ο Chris Rea σε ηλικία 74 ετών – Ήταν ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas» (upd)
- Κ. Μητσοτάκης: Τι δήλωσε μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ









