Αυτή η βοήθεια αποτελεί μέρος της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία υπεγράφη μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου στα μέσα Μαρτίου στο Κάιρο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου, η βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ προορίζεται για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης μακροοικονομικής κατάστασης και των χρηματοδοτικών αναγκών της Αιγύπτου τους τελευταίους μήνες, ιδίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τις επιπτώσεις του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Η βραχυπρόθεσμη βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ αποτελεί μέρος μιας δέσμης δύο προτάσεων για την παροχή μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας στην Αίγυπτο. Στόχος είναι το πρώτο μέρος ύψους 1 δισ. να εκταμιευθεί πριν το τέλος του 2024 για να ανταποκριθεί στις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Αιγύπτου. Το δεύτερο μέρος, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί, θα παράσχει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2024-2027.
Η συνολική μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια συνοδεύει ένα ανανεωμένο πρόγραμμα στήριξης που συνήφθη με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους έως 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διατεθεί υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται διάφορες προϋποθέσεις.
Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή θα παρασχεθεί με τη μορφή δανείων που θα διατεθούν σε μία δόση. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της βοήθειας είναι η Αίγυπτος να συνεχίσει να κάνει συγκεκριμένα και αξιόπιστα βήματα προς τον σεβασμό των αποτελεσματικών δημοκρατικών μηχανισμών (συμπεριλαμβανομένου ενός πολυκομματικού κοινοβουλευτικού συστήματος) και του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το Ισραήλ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός Ρώσου πολίτη για κατασκοπεία
- Ο αποκαλούμενος “ήρωας του Σίδνεϊ” έλαβε μια επιταγή άνω του 1 εκατ. ευρώ από χρήματα που συγκέντρωσαν πολίτες
- ΗΑΕ: Σπάνιας έντασης καταιγίδα πλήττει μία από τις πιο άνυδρες περιοχές του πλανήτη
- Η ερώτηση που έθεσαν στον Πούτιν για τον Θεό – Τι απάντησε, vid
- Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 44χρονος που κατηγορείται ότι προσπάθησε να πνίξει με κορδόνια τη σύντροφό του
- «Πνίγεται» στα χρέη η Γαλλία του Μακρόν: Σοκαριστικά στοιχεία
- Ο πόλεμος μεταφέρθηκε στη Μεσόγειο! Το Ουκρανονάτο χτύπησε πλοίο – Πούτιν: «Θα απαντήσουμε», vid
- Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου: Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των δυτικών αντιπάλων μας
- Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
- «Αυτό είναι το μυστικό μας όπλο»: Η φράση Πούτιν για το διάστημα που έγινε viral – Video









