Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στην εν λόγω απόφαση, «οι Έλληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με Ελληνική σημαία, το οποίο προβλέπεται σύμφωνα με τα εγκεκριμένα δρομολόγια ή το πρόγραμμα κινήσεώς του κατά την ημέρα της ψηφοφορίας να βρίσκεται σε λιμάνι δήμου διαφορετικού από αυτόν, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, αναμένεται να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα στον δήμο του λιμένα στον οποίο πρόκειται να βρίσκεται το πλοίο στο οποίο υπηρετούν, με ονομαστικές καταστάσεις, που μετά την επικύρωσή τους με απόφαση του οικείου Πρωτοδικείου, έχουν ισχύ ειδικών εκλογικών καταλόγων, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012»
Παράλληλα, στην ίδια απόφαση, διευκρινίζονται τα εξής: «Για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι συγκεκριμένοι εκλογείς, με την εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, απαιτείται:
–Να είναι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες, απογεγραμμένοι ναυτικοί, κάτοχοι ναυτικού φυλλαδίου και να υπηρετούν σε πλοίο με Ελληνική σημαία, κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή την ημέρα δημοσίευσης του προεδρικού διατάγματος των Ευρωεκλογών.
-Να είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους δήμου της χώρας.
-Να προβλέπεται ότι το πλοίο στο οποίο υπηρετούν πρόκειται να βρίσκεται, με βάση τα εγκεκριμένα δρομολόγια ή το πρόγραμμα κίνησής του κατά την ημέρα της διενέργειας των Ευρωεκλογών, σε ελληνικό λιμάνι δήμου διαφορετικού από αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
–Να μην είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικό εκλογικό κατάλογο εκλογέων επιστολικής ψήφου. Για το σκοπό αυτό οι ανωτέρω εκλογείς οφείλουν να δηλώσουν υπεύθυνα στον πλοίαρχο του πλοίου που υπηρετούν ότι δεν έχουν εγγραφεί σε ειδικό εκλογικό κατάλογο εκλογέων επιστολικής ψήφου ούτε προτίθενται να εγγραφούν στους καταλόγους αυτούς.
Σε κάθε περίπτωση, οι ανωτέρω κατά την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας συμπληρώνουν κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό τμήμα υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνουν α) ότι ο εν λόγω εκλογέας δεν έχει ψηφίσει ούτε προτίθεται να ψηφίσει σε άλλο Εκλογικό Τμήμα της χώρας και β) ότι ο εν λόγω εκλογέας δεν έχει ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου».
(με πληροφορίες από newsit. gr / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στρατιωτική συμφωνία συμμάχων της Τουρκίας στη «γειτονιά» μας
- Άρματα που στάλθηκαν από την μακρινή Αυστραλία καταστράφηκαν από τους Ρώσους, vid
- ΝΔ: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2027
- Ρώσοι για διεθνιστές: Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες σας δεν φαντάζεστε τι θα συμφωνήσουμε με Τραμπ
- Οδησσός: Τεράστια πυρκαγιά σε μονάδα παραγωγής φυτικού ελαίου, vid
- «Έξυπνες» κάμερες: Μέχρι πριν λίγα χρόνια έμοιαζε αδιανόητο, σήμερα όμως τις δέχθηκαν οι πάντες
- Πυραυλικές ασκήσεις σε αρκετές πόλεις διεξήγαγε το Ιράν
- Giacomo Puccini: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο θρύλος της όπερας που αφιέρωσε τη ζωή του στην τέχνη
- Ρωσία: Είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε νομικά πως δεν θα επιτεθούμε στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ
- ΣΤΑΣΥ: Χριστούγεννα 2025 στο στολισμένο Μετρό και Τραμ της Αθήνας – Δείτε βίντεο









