Χθες, Πέμπτη, επτά ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης διέκοψαν κατ’ επανάληψη την ομιλία του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, καταγγέλλοντας το Ισραήλ για γενοκτονία και ζητώντας κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας. «Αφήσατε το μήνυμά σας. Δεν συμφωνούμε, αλλά σας ακούμε. Ζούμε σε δημοκρατία. Μπορούμε να το αντέξουμε», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν απλές λύσεις» για το Μεσανατολικό, ενώ εξέφρασε την ελπίδα οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς. «Σε μια κοινωνία όπως αυτή της Γερμανίας, πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικοί τόνοι, ανάλογα με το πού ζει και πού μεγάλωσε κανείς. Ένα μόνο δεν πρέπει να συμβεί, αυτοί οι διαφορετικοί κόσμοι να γίνουν απομονωμένα καταφύγια γύρω από τα οποία θα χτίζονται τείχη. Η κοινωνία μας χρειάζεται (…) εμπιστοσύνη αντί για δυσπιστία, προτάσεις αντί για κατηγορίες», πρόσθεσε και προειδοποίησε ότι «η δημοκρατία μας απειλείται από το εσωτερικό και από το εξωτερικό περισσότερο από ποτέ» και γι’ αυτό δεν επιτρέπεται «απλώς να χαλαρώνουμε».
Ο κ. Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε επίσης στην φετινή διπλή επετειακή χρονιά, των 75 χρόνων του Γερμανικού Συντάγματος και των 35 από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, επισημαίνοντας με ανησυχία ότι κάποιοι στην πρώην Ανατολική Γερμανία αισθάνονται ότι η πρώτη επέτειος δεν τους αφορά.
Από το ίδιο βήμα προχθές, Τετάρτη, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναγκάστηκε να διακόψει πολλές φορές την ομιλία του, όταν παρενέβαιναν κάποιοι από τους παρευρισκόμενους, αποδοκιμάζοντάς τον. «Είναι η δύναμη των λέξεων που μας ενώνει όλους εδώ στη Λειψία και όχι η δύναμη της κραυγής», είπε ο κ. Σολτς την πρώτη φορά, ενώ έπειτα από νέα διακοπή, δήλωσε ότι «δεν είναι σωστό να συγχέουμε τη δημοκρατία με τις δυνατές κραυγές» και τελικά είπε, απευθυνόμενος σε μια γυναίκα που τον διέκοπτε συνεχώς: «Σταμάτα να φωνάζεις! Τέλος!». Αργότερα, ένας άνδρας αποδοκίμασε μεγαλόφωνα την παράδοση όπλων από την Γερμανία στο Ισραήλ.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA-EPA)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δυστοπικό σενάριο με συγκρούσεις ρομπότ και απογοητευμένων ανθρώπων στους δρόμους της Ευρώπης
- Οικονομική διπλωματία: 760 δράσεις σε 70 χώρες προωθεί η Ελλάδα το 2026 με μπαράζ εξωστρέφειας
- Το τραγούδι των ’80s που μπήκε ξανά στα charts λόγω της σειράς Stranger Things! vid
- Γρεβενά: Εξιχνιάστηκε, έπειτα από πολύμηνη έρευνα, κλοπή τιμαλφών από μοναστήρι – Δύο αλλοδαποί δράστες
- Δράμα: Και φέτος στη χριστουγεννιάτικη «Ονειρούπολη», το «Σπιτάκι Κυκλοφοριακής Αγωγής» της ΕΛΑΣ
- Το πιο…φυσικό τρέξιμο από ανθρωποειδές ρομπότ που έχετε δει ποτέ σοκάρει! vid
- Στο μπλόκο των αγροτών της Νίκαιας η Ζ. Κωνσταντοπούλου
- «Κενό ΦΠΑ»: Τι συμβαίνει με τον ΦΠΑ στην Ελλάδα
- Ηράκλειο: Στα “πράσα” έπιασαν μια 18 χρονη και δύο ανήλικες – Έκλεψαν ρούχα αξίας 213 ευρώ από κατάστημα
- Αυτές είναι οι πόλεις που προτιμούν οι ταξιδιώτες της Γενιάς Ζ αυτή τη στιγμή









