Στο βήμα βρέθηκε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδης, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Μανιάτη, παραδέχθηκε πως γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών το βράδυ που δόθηκε η συνέντευξη Τύπου παρουσία της πολιτικής ηγεσίας.
«Το συμβάν αυτό ήταν σαρωτικό. Η Πυροσβεστική υπηρεσία δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο συμβάν με τόσο τραγικές συνέπειες», είπε σε μια αποστροφή της απολογίας του ο κατηγορούμενος.
«Ο χρόνος και η εξέλιξη του συμβάντος… δεν επέτρεπαν να γίνει εκκένωση. Δεν υπήρχε χρόνος», υποστήριξε ο κατηγορούμενος αρνούμενος όλα όσα του αποδίδονται.
Και πρόσθεσε πως :«Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή .Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Μέχρι τότε δεν υπήρχε. Έπρεπε να γίνει η Ηλεία… Το 2018 γίνεται το Μάτι. Άλλη ανείπωτη τραγωδία. Και έρχεται η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθέτησε την δράση αρχικά, αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση. Και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης. Και έδωσε 18μηνη παράταση βρισκόμαστε στο 2024.
»Έρχεται η Γενική Γραμματεία και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή πυροσβεστικής αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και λιμενικού σώματος όπου υπάρχει. Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για τη υλοποίηση της δράσης. Ρώτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί αλλά μου είπαν όχι ακόμα. Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός. Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα», πρόσθεσε θέλοντας να καταδείξει πως ακόμα υστερούμε στον κρίσιμο και καθοριστικό τομέα της πρόληψης τέτοιων συμβάντων που μπορούν να εξελιχθούν σε εθνικές τραγωδίες.
Κλείνοντας την απολογία του ο Σωτήρης Τερζούδης είπε: «Δε θέλω να πω τίποτα για τους συγγενείς των θυμάτων. Ο,τι και να πεις δεν απαλύνεις τον πόνο τους. Προτιμώ τη σιωπή».
Εισαγγελέας: Για νεκρούς ποτέ μάθατε;
Κατηγορούμενος: Στις 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.
Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς.
Κατηγορούμενος: Ναι ξέραμε για κάποιους νεκρούς.
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την απολογία του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής:
(megatv – eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Καλή χρονιά γεμάτη Φως Χριστού!
- Ο ΠΑΟΚ αποχαιρετά το 2025 με γέλιο! Νέο βίντεο με τα παρασκήνια του επικού τρέιλερ για τα 100 χρόνια
- Έπεσαν τα πρώτα χιόνια: Στα “λευκά” Πάρνηθα, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Πεντέλη αλλά και Εύβοια, vid
- Παπασταύρου: Οι 10 +1 δράσεις του ΥΠΕΝ το 2025 – Ενεργειακές συμφωνίες και «Απάτητα Βουνά» ανάμεσά τους
- Η κοπή της βασιλόπιτας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 41χρονος αλλοδαπός για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης
- Θεσσαλονίκη: Ευχές με πολίτες και επαγγελματίες για καλή χρονιά αντάλλαξε ο δήμαρχος Στ. Αγγελούδης
- Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Τασούλα: Nα αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν, στηριζόμενοι σε όσα μας ενώνουν
- Το εορταστικό μήνυμα του Ρώσου πρέσβη στις ΗΠΑ προκαλεί «πονοκέφαλο» στους διεθνιστές
- Απολογισμός Τσιάρα για το 2025: Σήμερα κλείνει μια δύσκολη χρονιά, ο πρωτογενής τομέας δοκιμάστηκε έντονα









