Η οδηγία καθορίζει κοινή προσέγγιση για τα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά τον σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών τους. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποσκοπεί στην οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται διάφοροι οικολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι.
Σ’ αυτούς τους στόχους συγκαταλέγονται η ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, η βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και η διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας. Η ορθή μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ορθή επίτευξη των στόχων αυτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Η οδηγία απαιτεί από τα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν θαλάσσια χωροταξικά σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021 και να κοινοποιήσουν τα εν λόγω σχέδια στην Επιτροπή και στα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή τους. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπονήσει και υποβάλει τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια στην Επιτροπή.
Ως εκ τούτου, μετά την προειδοποιητική επιστολή που εστάλη τον Δεκέμβριο του 2021 και την αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πώς η τεχνολογία βοήθησε μια ανάπηρη χελωνίτσα να ξαναπερπατήσει (Vid)
- Τραγουδιστής έβαλε φωτιά στο παντελόνι του – Δείτε για ποιο λόγο! vid
- 30χρονος πραγματοποιούσε «σούζες» και αναρτούσε τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- O Κριστιάνο Ρονάλντο δημοσίευσε φωτογραφία από τον τραυματισμό του
- Παρ’ ολίγον τραγωδία σε παιδικό δωμάτιο στις ΗΠΑ – Κατέρρευσε κουκέτα ενώ κοιμούνταν 2 μικρά παιδιά (Vid)
- Η Δωδεκάνησος γιορτάζει σήμερα την 78η επέτειο της Ενσωμάτωσης στην Ελλάδα – Δήλωση Γ. Γεραπετρίτη
- Λ. Μενδώνη για Χρ. Βαλαβανίδη: Ηθοποιός μεγάλου διαμετρήματος που σφράγισε ανεξίτηλα το σύγχρονο θέατρό μας
- Συγχαρητήρια Νικήτα Κακλαμάνη στον Λευτέρη Πετρούνια για το ασημένιο μετάλλιο
- Χιλιάδες Αμερικανοί εγκατέλειψαν την Μ. Ανατολή με ειδικά ναυλωμένες πτήσεις
- Συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στο Newsnight του BBC









