Αυτό τόνισε ο Μικροχειρουργός Ορθοπαιδκός, Ιωάννης Ιγνατιάδης, μιλώντας στο 28o κοινό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Ελληνικής Επανορθωτικής Χειρουργικής για το πολεμικό τραύμα.
«Δυστυχώς τα πολεμικού τύπου τραύματα, (πυροβολισμοί με κυνηγητικά ή πυροβόλα όπλα) καθώς και οι τραυματισμοί από εκρήξεις στην χώρα μας είναι συχνό φαινόμενο, παρότι δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο” τόνισε με έμφαση ο κ. Ιγνατιάδης προσθέτοντας ότι «αυτό έχει βαρύ τίμημα σε ανθρώπινο παραγωγικό δυναμικό, αφού έχουμε εκατοντάδες ακρωτηριασμούς και μόνιμες αναπηρίες».
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ιγνατιάδης είναι συχνοί οι τραυματισμοί από κυνηγητικά όπλα ή από εγκληματικές πράξεις όπως τραυματισμοί αστικού τύπου (όπλα πόλης) σε απόπειρες ληστειών, διενέξεις ή τρομοκρατικές πράξεις.Επίσης οι τραυματισμοί από εκρήξεις από βεγγαλικά, «σαΐτες», δυναμίτη ή βόμβες σε εορτασμούς Πάσχα, σε πανηγύρια, στο ψάρεμα ή από εγκληματικές πράξεις όπως ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ή τρομοκρατικές πράξεις.
«Οι πιο σοβαροί τραυματισμοί θεωρούνται αυτοί που συμβαίνουν με εκρηκτικά όλων των ειδών έχοντας ως αποτέλεσμα εκτός από θανάτους ή ρήξεις εσωτερικών οργάνων, ακρωτηριασμούς ή ημιακρωτηριασμούς άκρων οι οποίοι συνήθως στο 75% δεν επιδέχονται συγκολλήσεων παρά μόνο κάλυψη των οστών και τενόντων με δερματικούς κρημνούς. Ενίοτε μόνο επιτυγχάνουν δευτερογενείς επανορθωτικές επεμβάσεις με μεταφορές ιστών ή δακτύλων και σπανιότατα επιχειρούνται με πιθανότητες επιτυχίας συγκολλήσεις μελών», τόνισε ο κ. Ιγνατιάδης.
Στη δεύτερη θέση από πλευράς βαρύτητας και επικινδυνότητας έρχονται οι τραυματισμοί από κυνηγητικά όπλα όπου ναι μεν, ενίοτε επισυμβαίνουν ακρωτηριασμοί αλλά όχι συχνά όπως στην προαναφερθείσα ομάδα τραυματιών με εκρηκτικά, ενώ οι πιθανότητες επιτυχίας χειρουργείων με συγκολλήσεις ή μεταφορές ιστών είναι κατά 50% μεγαλύτερες από ότι τα τραύματα με εκρηκτικά.
«Η αντιμετώπιση του πολεμικού τραύματος είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα. Πραγματοποιείται σε διάφορες φάσεις ανάλογα της βαρύτητάς του, απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση και εμπειρία και γίνεται από ομάδες Ορθοπαιδικών Μικροχειρουργών ή Ορθοπαιδικών και Πλαστικών Χειρουργών» ανέφερε ο κ. Ιγνατιάδης.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μερτς για Γροιλανδία: «Είμαι πολύ ευγνώμων που ο πρόεδρος Τραμπ πήρε αποστάσεις από τα αρχικά σχέδιά του»
- Ερωτηματολόγιο-σοκ σε ιταλική επιχείρηση: «Ποιον συνάδελφό σου θα ήθελες να απολύσεις;»
- Η ΥΠΕΞ της Γροιλανδίας κάνει λόγο για «θετικά νέα» από το Νταβός της Ελβετίας
- Δήμαρχος Γλυφάδας: «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ξαναζήσουμε ποτέ τέτοια γεγονότα»
- Σοκαριστική «βόμβα» από τον Έλον Μασκ – Τι ισχυρίστηκε πως θα συμβεί σύντομα με την λεγόμενη «AI»
- Μ. Θεμιστοκλέους: Ενισχύουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με επιπλέον 8.000 προσωπικό
- 98α Βραβεία Όσκαρ: Σάρωσε ο Λάνθιμος με 4 υποψηφιότητες για τη «Βουγονία»
- Ιταλία: Η Μπολόνια συγκρούεται με την Κυβέρνηση γιατί θέλει να διατηρήσει το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα
- Ποιός «προσγείωσε» τον Ζελένσκι μετά την ομιλία του: «Ο καθένας θα πάρει αυτό που του αξίζει»
- Έγκριση επαναπροκήρυξης 95 θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ









