ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν παρόμοια φαινόμενα με την πανδημία Covid-19, τα οποία είναι πιθανόν να συμβούν τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Ηλίας Μόσιαλος, στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.
«Δε θα περιμένουμε την επόμενη κρίση, δεν έχουμε περιθώριο να κάνουμε λάθη», είπε ο καθηγητής εξηγώντας ότι ο συγχρωτισμός που θα υπάρχει στις μεγαλουπόλεις -με μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών από αγροτικές περιοχές σε αστικές περιοχές, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και χώρες της αφρικανικής ηπείρου, θα δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, μπορεί να προκαλέσει μία νέα κρίση.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να μελετάμε τα δεδομένα», πρόσθεσε , σημειώνοντας ότι χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, κυρίως από τις κυβερνήσεις των χωρών των ομάδων G20, G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , έτσι ώστε αν προκύψει ένας νέος ιός, για τον οποίο δε γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του, ώστε να τον αντιμετωπίσουμε, είτε με φαρμακολογικές παρεμβάσεις, είτε με νέα εμβόλια, είτε με άλλες παρεμβάσεις που μπορεί να πάρει η διεθνής κοινότητα, να είμαστε σε θέση σταματήσουμε στην αρχή το ξεκίνημα μιας νέας πανδημίας. «Δεν πρέπει δηλαδή να εφησυχάσουμε επειδή περάσαμε αυτό που περάσαμε και να θεωρήσουμε ότι μπορεί να ξαναγίνει σε εκατό χρόνια. Μπορεί να γίνει σε 5 χρόνια, μπορεί να γίνει σε 10, μπορεί να γίνει και σε 100. Αλλά επειδή δεν ξέρουμε και υπάρχει μια αβεβαιότητα, καλό είναι να προετοιμαζόμαστε», τόνισε, προσθέτοντας ότι η προετοιμασία αυτή δεν αφορά μόνο της παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και πρόληψης, αλλά ανθεκτικές παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση και με άλλες πολιτικές και οικονομικές παραμέτρους, όπως π.χ. ο τραπεζικός κίνδυνος.
«Η χάραξη πολιτικής για την Covid-19 έπρεπε να αντιμετωπίσει σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με τη φύση της νόσου, τη δυναμική της μετάδοσής της που δεν είχαμε συγκεκριμένες πληροφορίες και τις συμπεριφορικές αντιδράσεις, δηλαδή πώς θα αντιδράσουμε σε ένα φαινόμενο που δεν ξέραμε και πώς αντιδρά ο πληθυσμός όταν δε γνωρίζουμε τις πιθανότητές μας», ανέφερε ο καθηγητής κάνοντας μία αναδρομή στον τρόπο με τον οποίο χάραξαν οι κυβερνήσεις πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας, την πολυπλοκότητα των αποφάσεων και πώς «και οι επιστήμονες πρότειναν διαφορετικά πράγματα, αλλά και οι χώρες έκαναν διαφορετικά πράγματα», τροφοδοτώντας ως εκ του αποτελέσματος και την παραπληροφόρηση.
«Υπήρχαν πάρα πολλά περιθώρια για παραπληροφόρηση, οι κυβερνήσεις έκαναν διαφορετικά πράγματα, οι επιστήμονες έλεγαν διαφορετικά πράγματα, μόνο για τη χρήση μάσκας υπήρξαν τουλάχιστον 7-8 διαφορετικού τύπου εφαρμογές του μέτρου», σημείωσε.
(ΑΠΕΜΠΕ-φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- 6χρονος που νίκησε τον καρκίνο συνάντησε τον αγαπημένο του παίκτη Γιάννη Αντετοκούνμπο, vid
- Νέα στήριξη της Κυβέρνησης στην Ουκρανία μέσω Γεραπετρίτη – “Η επίθεση της Ρωσίας και η βούληση για στοχευμένες κυρώσεις”
- Καθαρά Δευτέρα στην Αθήνα: Από τα Κούλουμα του 19ου αιώνα στο live streaming του σήμερα
- Κοζάνη: Χειροπέδες σε 26χρονο – Έκλεψε πορτοφόλι, παπούτσια και κινητό από κοπέλα που έμπαινε στο ΙΧ της
- Τα επικά σχόλια Ελλήνων σε ξένη tiktoker που “τραγούδησε”…ελληνικό τραγούδι! vid
- Μεξικό: Μέλη συμμορίας πυρπόλησαν μαγαζί μαζί με τους πελάτες μέσα! vid
- Η μεγαλύτερη λαγάνα που φτιάχτηκε ποτέ… και σπάει κάθε ρεκόρ, είναι στο Περιστέρι – Δείτε βίντεο
- Ο «νόμος του ισχυρότερου» είναι εδώ χωρίς προσχήματα – Ποιά θα είναι η τώρα η συνέχεια;
- Σε κατάσταση συναγερμού οι ανατολικές ΗΠΑ από σφοδρό κύμα χιονιά – Ακυρώθηκαν πτήσεις (Vid)
- Εποχή της Ευφυΐας: Η «νέα ατζέντα» του Κλάους Σβαμπ
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΑΘΗΝΑ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΑΘΗΝΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ









